Criza demografică afectează România: Guvernul a aprobat aducerea a 100.000 de muncitori străini în țară

0 1.127

Guvernul Ciucă a aprobat majorarea puternică, pentru anul viitor, a numărului avizelor care pot fi acordate muncitorilor străini, la 100.000 de lucrători, după ce în 2021 a fost stabilit inițial un contingent de 25.000 angajați, dublat ulterior la un total de 50.000, informează Profit.ro.

Conform sursei citate, executivul a argumentat prin deficitul de forță de muncă înregistrat în România, reflectat și din numărul de solicitări din partea angajatorilor care doresc să recruteze cetățeni străini din afara UE. În vară, când a dublat limita la 50.000, premierul Cîțu a arătat că necesarul de forță de muncă pe piață este de 160.000 de lucrători.

Cauzele profunde ale acestui deficit pe piața muncii sunt constituite de criza demografică prin care trece România, atât din cauza plecării masive a românilor în străinătate, cât și a nașterilor din ce în ce mai reduse ca număr.

În 2021, în România s-au născut cei mai puțini copii din ultimul secol încoace.

Criza forței de muncă se resimte tot mai mult în toată țara. În timp ce zeci de mii de muncitori din Asia vin în România și sunt de mare ajutor în special în sezonul estival, lucrătorii români calificați migrează spre Occident.

Date analizate de Profit.ro relevă că numărul de muncitori străini pregătit să fie acceptat acum de Guvern este cel mai mare de până în prezent, având în vedere că, de exemplu, în 2018 au fost acceptați în final 15.000 de angajați, iar în 2017, 2016 și 2015 – 5.500, plafon suplimentat ulterior, dar nu la nivelul gândit acum.

Între timp, pentru a diminua din deficitul de forță de muncă, Parlamentul a decis că angajatorii sunt exceptați de la obligația obținerii avizului de angajare în cazul angajării cetățenilor din R. Moldova, Ucraina și Serbia, cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic. Drept urmare, cetățenii acest state, care doresc să intre pe teritoriul României în scopul desfășurării de activități lucrative, pot solicita viza de lungă ședere pentru angajare în muncă fără a fi necesară prezentarea copiei avizului de angajare.

via R3Media

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php