Partizanii anticomuniști, frații Șușman, comemorați în Munții Apuseni

0 642

Clubul Monarhiștilor Clujeni a organizat un impresionant parastas de pomenire a eroilor din grupul de rezistență anticomunistă Șușman. Organizatorii au dorit să marcheze la 64 de ani de la tragica noapte dintre 1 și 2 Februarie 1958, când într-o șură din Tranisu, mureau arși de vii ultimii doi luptători ai grupului, Teodor jr. și Avisalon Șușman.

Pentru a continua tradiția ultimilor ani zeci de clujeni s-au întâlnit, sâmbătă 29 Ianuarie, la ora 12.00, în comuna Răchițele la troița din Valea Firii acolo unde este îngropat liderul grupului eroul Teodor Șușman.

Cei doi eroi Teodor jr. și Avisalon Șușman au fost atacați în noaptea de 1 spre 2 februarie 1958. Amândoi au murit arși după ce Securitatea a incendiat grajdul în care se aflau.

”Când s-au mistuit în vâlvătaia focului din Tranișu, după 10 ani de bravă rezistență în fața comunismului, Teodor împlinise 35 de ani, iar Avisalon 29 de ani. Sfârșitul lor, consumat într-un mod atât de tragic, nu a fost întâmplător măcar într-o privință. Cei doi frați, alături de restul membrilor Grupului „Șușman”, hotărâseră că nu vor ajunge prizonierii puterii comuniste, vrând în primul rând să-i protejeze pe numeroșii oameni care îi ajutaseră ani la rândul: „… au spus că ei nu se predau decât morți, vii în tot cazul nu se vor preda” a scris pe facebook istoricul Cornel Jurju, unul dintre organizatori și participanți la comemorare.

Actorul Leonard Viziteu a sublinat importanţa istorică a personalităţii marilor dispăruți, repere morale şi politice pentru România de azi şi a recitat poemul „Martori pe Vlădeasa” de Ionuţ Ţene.

Martori pe Vlădeasa!

Teodor și Avisalon Șușman
Prezent!
Ei sunt văpăi de foc, munți de flăcări aspre
Vlădeasa! Martor din ochiul clipei eterne
Vâlvătaia lor de slobozenie
A ars până la purificare
O țară, un sat, un popor
Fost-au ultimii dintre primii eroi
ce au depus mărturie în șuieratul gloanțelor și brazilor
Teodor și Avisalon Șușman
Prezenți la cotul veșniciei limpezi și alb
Ca izvorul care urcă stâncile să sature setea de libertate
A muntelui după chipul brăzdat de suferința neamului

de Ionuț Țene NapocaNews

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php