Între „intermediar în comerțul cu ridicata” și „sinergist”. Cine este O. Jurma, adept al pseudo-științelor, nici medic, nici cercetător, nici epidemiolog, dar „filozof ca vocație”

1 1.281

Cercetătorul Octavian Jurma, scriu Hotnews și Antena 3. Medicul Octavian Jurma, notează Adevarul, G4 Media și Știrile Pro TV. Epidemiologul Octavian Jurma, afirmă Mediafax.

Acestea sunt caracterizările care însoțesc numele lui Octavian Jurma, atunci când acesta este citat de către mass-media, pe subiecte pandemice.În general, Octavian Jurma vorbește, de doi ani de zile, despre situații apocaliptice și cere statului român măsuri ferme, draconice, pentru combaterea virusului. Dar pe baza cărei autorități? De ce este el citat cu atâta insistență de mass-media?Pentru că, așa cum vom arăta în continuare, Octavian Jurma nu este nici medic, nici epidemiolog, nici cercetător științific.S-o luăm pas cu pas, expresia dragă președintelui Klaus Iohannis.

Până să fie făcut cunoscut de către mass-media în ultimii doi ani, Octavian Jurma nu a lucrat nicăieri în domeniul medical, al cercetării științifice, în mediul academic sau al biologiei.Octavian Jurma susține că a absolvit Facultatea de Medicină din cadrul UMFT, dar este atât de precis în gândire, că nu este sigur despre perioada respectivă. Pe facebook a scris că a absolvit Medicina în 1994, iar pe linkedin a notat că a absolvit-o în 1993. Pe această din urmă rețea, Jurma scrie „University of Southern California”, dând impresia că a absolvit această instituție. În realitate, timișoreanul doar a participat la niște cursuri post universitare în SUA, așa cum au descoperit jurnaliștii de la Renașterea.Mai important este faptul, însă, că Octavian Jurma nu este medic. Chiar dacă a absolvit acea facultate, Octavian Jurma NU are drept de liberă practică, nu a consultat niciodată niciun pacient. Ca să ne fie mai clar: e ca și cum fostul parlamentar PSD Cătălin Rădulescu, zis „Mitralieră”, care a absolvit și el Facultatea de Medicină, ar fi numit doctor de către mass-media. S-ar duce cineva să-i ceară sfaturi despre combaterea unei boli? Este clar, fără niciun dubiu: Octavian Jurma nu este medic.

În ceea ce privește cercetarea, situația este și mai evidentă. Octavian Jurma a recunoscut singur că nu are nicio calificare în acest sens. Cu alte cuvinte: Jurma nu a lucrat niciodată într-o instituție care se ocupă cu cercetarea, nu a câștigat niciun concurs pentru ocuparea unui post în cercetare. Mai pe românește: Octavian Jurma studiază pandemia ca un hobby al domniei sale, nefiind un cercetător științific acreditat pe nicăieri.Jurma susține că a primit un premiu în cercetare în SUA, în 1996, dar informația nu a putut fi confirmată independent, până la ora redactării acestui text. Ne întrebăm dacă este normal ca mass-media să promoveze afirmațiile unui pasionat de statistică, pe post de adevăr științific? Pe când urmează un pasionat de chirurgie care să opereze pacienți?

Octavian Jurma nu este cercetător.

Mai rămâne statutul de „epidemiolog”. Aici nu e nevoie de prea multă cercetare, este suficient să urmărim pagina de facebook a lui Jurma, unde acesta scrie cu seninătate „studiez pandemia dar nu sunt epidemiolog și nici expert în sănătate publică; – folosesc metode statistice și algoritmice că sa studiez pandemia dar nu sunt bio-statistician și am predat 2 ani ca asistent universitar în SUA dar nu sunt profesor; – de fapt nu am nici o specializare medicală formală și nici un titlu academic sau administrativ în România pentru că nu m-a interesat revenirea în sistemul românesc după experiența americană.” Ceea ce omite Jurma să spună este că NU are niciun titlu academic sau administrativ NICĂIERI, nu doar în România.

Engross-ist și sinergist

Deci Octavian Jurma nu este nici epidemiolog sau expert în sănătate publică sau măcar bio statistician. Dacă nu este nici medic, nici cercetător științific, nici epidemiolog, atunci ce este?

Ei bine, Octavian Jurma s-a ocupat, până să devină un „om de știință”, cu editarea „Ghidului Medical” și „Ghidul Nunții”, două siteuri deținute împreună soția sa, Monica. Din 2002, „cercetătorul” Jurma s-a ocupat și cu „intermedierea în comerțul cu ridicata”, prin firma SC Everment SRL. En-gross-ist, adică.Interesant este că în primul an de pandemie, 2020, cel care a coincis cu apariția lui Jurma pe scena publică, profitul firmei sale de comerț a explodat: dacă în 2019, Jurma scotea doar 214 lei, la finalul lui 2020, suma a crescut la peste 30.000 de lei! (Sursa, aici)O creștere de 14.000%! (Sursa, aici)În fine, afacerile personale sunt treaba domniei sale. Cu ce a mai ieșit în față Octavian Jurma, până acum? Cu ce s-a ocupat el?

1 plus 1 fac 10, 100, 1000, 1.000.000

Până la partea de bussines, Octavian Jurma admite singur: lucrează la „Mișcarea Sinergistă”.

„Mișcarea Sinergistă” este un ONG obscur, format chiar de Jurma. Ținând cont de faptele citite până acum, rețineți cum se prezenta Jurma în 2018, pe sine și pe „Mișcarea sa”:

„medic și om de știință ca formație, dar mai degrabă filozof ca vocație. Scopul meu: diagnosticul și tratamentul memetic al «ciumei roșii» de care suferă România. Motivația mea: bunăstare în dragoste, adevăr și libertate”.  Scopul „Mișcării”, conform omului de știință Jurma, este acela că „1 plus 1 fac 10, 100, 1000, 1.000.000”, după cum relata Bihor Online.ro.

Tot în 2018, Jurma „profețea” că mișcarea sa va deveni relevantă în toamna lui 2020. A greșit cu doar câteva luni, „sinergistul” și „memeticul” Jurma făcându-și debutul mediatic în martie.Dar ce este sinergismul? Puteți afla dintr-un document intitulat pompos Proiectul „Romania Sinergica” 2118, întocmit și conceput chiar de „sinergistul și memeticul” șef, Octavian Jurma.

Scris într-un pretențios limbaj de lemn, textul își propune să fie atât vizionar, cât și „științific”. Viziunea dlui Jurma este o Românie resetată prin germinarea ideilor sinergismului. Cu toate că în 2022 „resetarea României” ne duce cu minte la Marea Resetare, în 2018, anul în care a fost publicat textul, probabil sursa de inspirație a dlui Jurma era, mai modest, programul „Restart România”, finanțat de ambasada SUA alături de alte ambasade care sprijineau tinere talente activiste care să influențeze politica locală.

Dar să revenim la ideile dlui Jurma. Ce-o mai însemna germinare și sinergie?

Textul programatic este scris din perspectiva „memeticii”, o pseudo-știință care transferă în câmpul științelor sociale principii genetice specifice evoluționismului biologic darwinist. Potrivit „memeticii”, ideile sunt (asemenea unor) organisme biologice purtătoare de informație care se transmit de la om la om. Nu e vorba despre metaforă, „memetica” efectiv privește procesul răspândirii ideilor ca unul genetic-biologic. Inspirația acestui curent provine de la faimosul om de știință Richard Dawkins. La rândul său reprezentant al curentului evoluționismului darwinist biologic, Dawkins a speculat asupra unui fenomen din lumea naturală: anume, modul în care unele organisme preiau controlul asupra altor organisme-gazdă pe care le controlează pentru propria lor reproducere. Un exemplu sunt chiar virușii. Dawkins considera că mecanismul natural descris ține de selecția naturală – lucru care ține nu atât de dovezi științifice, cât de premisa de bază folosită. Dar Dawkins nu s-a oprit doar la asta. El a căutat să explice fenomene din lumea socială pe baza aceluiași prezumat mecanism biologic. El observă că unele idei proliferează, în ciuda faptului că au consecințe negative asupra celor care le diseminează sau pun în practică. Cu toate acestea, indiferent de efectele avute asupra indivizilor, ideile se reproduc. Așadar, Dawkins a speculat că și între idei există o dură selecție naturală și că din această selecție se diseminează cele care ies învingătoare, numite de el „meme”. Dawkins a argumentat că „mema” este un „virus al minții” care, ca și virușii, preia controlul asupra gazdei și îi ghidează comportamentul spre propriul beneficiu.Dacă vi se pare ciudată teoria lui Dawkins nu dvs aveți o problemă. Asimilarea ideilor cu organismele biologice dominate de legile geneticii nu poate fi altceva decât o speculație. Nu e genul de teorie care să poată fi dovedită în laborator, și cu atât mai puțin cu instrumentele științelor sociale. Mai mult decât atât, este o transgresare a unor domenii științifice strict diferite. Societatea și legile sociale nu sunt asemenea lumii naturale și legilor naturii. O distincție absolut fundamentală, de bază, pentru ce denumim civilizație occidentală.

Dar nici măcar Dawkins nu a susținut dezvoltarea unei întregi orientări din ideea lui despre „meme”. „Memetica” a devenit însă un curent în sine din zona evoluționismului darwinist, e adevărat – și pe bună dreptate – extrem de controversat și contestat. Esențialmente reduce ideea și societatea la mecanismul genetic al selecției naturale.Revenind la textul dl Jurma, înțelegem mai bine schița stângace prin care acesta caută să aplice, din avion, teoriile „memetice” pe istoria modernă a țării noastre. România s-a dezvoltat prin „germinarea” ideilor bune, ale civilizației creștine umaniste occidentale, și totul a fost bine și frumos, până când au apărut în scenă ideile comuniste, impuse forțat de ocupant după 1946. România a fost „infectată” și suferă de pe urma acestei infecții și în zilele noastre (2018 era despre „ciuma roșie” și „m— PSD”). Iată cum dl Jurma echivalează efectiv „ciuma roșie” cu un virus mental – iar asta nu metaforic, ci la modul propriu, ca mecanisme genetic-biologice.O asemenea biologizare a vieții sociale și politice este nu doar pseudo-știință, este și extrem de periculoasă. Istoria recentă a arătat-o și un precedent similar este de regăsit în doctrina fascist-nazistă a raselor, prin care socialul era redus la biologie (evoluționistă la rândul ei). Se regăsește și în darwinismul social atroce cu care sunt explicate inegalitățile dintre țări și indivizi. Și și-a găsit în criza sanitară actuală un moment de aur în istorie, întreaga societate fiind transformată într-un lagăr biopolitic.

Dacă acesta este fundamentul viziunii dlui Jurma, care este obiectivul? „Sinergismul” este un alt cuvânt pretențios care ar presupune o combinație între liberalism și comunism. Sinergismul, de această dată, corespunde destul de mult cu ideea „marii resetări” a „stakeholder capitalism”-ului. Spre deosebire de capitalismul clasic, în care primează doar interesele acționarilor (shareholders), capitalismul davosian preconizat de Klaus Schwab cere ca interesele tuturor părților interesate (stakeholders – clienți, beneficiari, societatea în largul ei) să fie avute în vedere. Cuvinte și idealuri greu de contrazis la nivel de principiu, dar care sunt folosite pentru a sprijini o agendă a neocorporatismului actual, cu o serie de giganți ai capitalului care pretind că revoluționează social lumea (una din aplicațiile acestei revoluții o vedem deja la lucru în energie).

Consecințele pseudo-științei genetice aplicate societății și ale profetismului sinergic sunt ușor de înțeles: lumea trebuie condusă de cei care înțeleg mecanismele „virusării mentale”, ca nu cumva să ne îmbolnăvim cu toții la cap de vreo „ciumă” roșie. Sinergic, de asemenea, individul trebuie să înțeleagă că libertatea sa personală trebuie integrată colectivului și binelui mai mare. Cum s-ar spune, „we are borg. You will be assimilated.” Sau „Conform”, unul din proiectele de suflet ale lui Octavian Jurma.

Într-un fel, trebuie să-i recunoaștem dlui Jurma simțul pronunțat al orientării. S-a plasat bine în postura profetului biologizării națiunii și al noii epoci sinergice a dominației colectivului asupra individului. Părerea noastră este că e un fals profet care practică, și în viziunile sale, dar și în actuala prestanță de casandră permanent și indiferent de context catastrofică, o pseudo-știință. Din păcate, nimeni nu se gândește să pună întrebări critice zicerilor domniei sale. Presa îl cultivă nu ca pe un cercetător, ci ca pe un guru, iar domniei sale pare că îi convine o astfel de ipostază. Iar cei câțiva care au încercat să-l tragă de mână, pe bază de studii, de „știință”, au fost blocați pe pagina sa.

În loc de concluzie:

Sinergistul Jurma l-a comparat pe primarul Timișoarei, Dominic Fritz cu Regele Carol I. Pe paginile sale de facebook abundă laudele la adresa acestuia, iar în schimb, Fritz l-a numit engross-ist între „reprezentanții primarului în consiliile de administrație ale spitalelor din subordinea consiliului local”. Întâmplător sau nu, Timișoara este mereu în topul infectărilor din România, deși a avut în vigoare unele dintre cele mai draconice măsuri. Luate la sfatul oamenilor de știință precum Octavian Jurma, desigur.

Nu putem să încheiem decât cu elogiul pe care memeticul i l-a adus președintelui Klaus Iohannis, cu doar câteva zile înainte ca acesta să declare românilor „​Stați acasă! Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări”.

Articol scris de Radu Ursan și Anghel Buturugă

sursa: R3Media

1 Comment
  1. DIANA says

    Nepalezul asta este un escroc,un impostor veritabil,cultivat de cei asemenea cu el din mass media!
    NICIODATA NU I -AM ASCULTAT NICI O VORBA PT. CA DIN START,VAZIND CIT APARE LA TV. , MI-AM DAT SEAMA CA E UN IMPOSTOR. ARTICOLUL DVS. M-A LAMURIT PE DEPLIN CU PRIVIRE LA IMPOSTORUL ACESTA.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php