Semnal de alarmă! Armata României riscă să rămână fără rezervă în cel mult 15 ani. Cum a reușit Polonia să aibă 40.000 de rezerviști voluntari

0 1.014

Armata României se confruntă cu un risc major, anume ca în cel mult 15 ani să rămână fără rezervă, dacă nu se găsesc formule pentru pregătirea populației pentru apărare, în contextul în care stagiul militar nu este obligatoriu.

Declarația a fost făcută de general-locotenent (rtr.) Virgil Bălăceanu, președintele Asociației Ofițerilor în Rezervă din România (AORR), în cadrul emisiunii „Referendum” de la Televiziunea Română, tema dezbaterii fiind obligativitatea serviciului militar.

„Problema e complexă și provocatoare. Necesitatea unui serviciu militar obligatoriu trebuie să plece de la ideea necesității unei pregătiri militare a cetățenilor care să asigure rezerva Armatei României. Noi definim generic rezerva Armatei României pentru că ar trebui să ne ducem cu gândul la rezerva forțelor destinate apărării.

Nu există nicio armată în lume fără rezervă, mai ales în privința resursei umane. Armata României are o problemă serioasă”, a declarat generalul Bălăceanu, notează DefenseRomânia.

Președintele AORR a dat exemplul Poloniei, unde cadrul legislative privind rezerva armatei a fost implementat în același an în care au suspendat serviciul militar obligatoriu.„Rezerva nu mai e pregătită prin suspendarea stagiului militar obligatoriu și prin nedesfășurarea convocărilor de instruire. Trecând timpul, din 2007 până în 2022, sunt 15 ani, cei care sunt în planurile de mobilizare sunt îmbătrâniți. În următorii 5 ani îi vom pierde pe cei din clasa I a rezervei, care sunt cei mai importanți, cei până în 45 de ani. Iar în următorii 15 ani dacă nu găsim forme de pregătire a populației pentru apărare nu vom mai avea rezervă. Și repet, nu există în lume o armată fără rezervă.A fost o greșeală a decidenților politici pentru că noi am suspendat serviciul militar obligatori în 2007 și abia în 2017, la 10 ani distanță, am avut prima serie de rezerviști voluntari. Rezerva voluntară reprezintă o formă de refacere a rezervei Armatei României. Exemplul Poloniei poate fi concludent. Ei suspendă serviciul militar în 2009, dar tot atunci adoptă legea rezervistului voluntar. Ca atare în prezent ei au peste 40.000 de rezerviști voluntari, noi suntem sub 1.000. Ceea ce este de nepermis”, a conchis generalul Bălăceanu, la TVR.

Subiectul reintroducerii stagiului militar obligatoriu a fost reluat în ultimele zile în presă în contextul situației internaționale din regiune. Rusia a solicitat, vineri, ca forțele NATO să părăsească România și Bulgaria. Moscova a cerut garanţii din partea NATO, potrivit cărora blocul militar va înceta să se mai extindă şi va reveni la graniţele sale din 1997.

Răspunzând unei întrebări despre ce ar însemna acest lucru pentru România şi Bulgaria, care au aderat la NATO după 1997, MAE rus a transmis că Moscova doreşte ca toate trupele străine, armamentul şi alte echipamente militare grele să fie retrase din cele două ţări.

via RostOnline

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php