PS Iustin, Episcopul Maramureșului: Cu certificatul verde, așa era cu carnetul de partid. S-a înverzit carnetul acuma, trebuie să fie nu roșu, ci verde

0 1.626

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a ținut un cuvânt de învățătură la Biserica „Sfântul Proroc Ilie” din Municipiul Baia Mare în care a vorbit despre discuțiile Comisiei Europene care tind să cenzureze orice e legat de creștinism și despre certificatul verde care „nu poate fi introdus în Biserică”.

„La Bruxelles este o dispută ca să nu se mai folosească cuvântul Crăciun și Paști. Aberant. Aberant și demonic. Cum să nu numești Nașterea Domnului „Crăciun” și cum să nu numești Învierea Domnului „Paști”? Ce să zicem că e la „Crăciun”? Moș Gerilă, cum au zis comuniștii de stil vechi? Că sunt „sărbători de iarnă laice”? Nu, pentru noi este Crăciunul, este colindul, este Nașterea Domnului și ne pregătim pentru acest praznic mare și sfânt și nu-i luăm pe ei în seamă.

Nu vă temeți! N-au ce căuta în rânduiala noastră sfântă. Nu ne pot impune nimic. Avem o Biserică prea puternică, prea hotărâtă, prea sfântă, care este a poporului și care are grijă de popor și care nu va accepta aceste jocuri diabolice pe care le fac oameni fără Dumnezeu. Pentru noi, cei ce am trecut prin comunism, ne-a ajuns 45 de ani când am navigat cum am putut”, a spus Ierarhul maramureșean.

Acesta a precizat că până și comunismul a putut fi cucerit de creștinism și de aceea nu trebuie să ne temem.

„Comunismul n-a glumit, c-a venit cu tancurile și nu ne-a fost ușor. Biserica a fost înțeleaptă și a știut să conviețuiască cu un regim ostil; chiar să-l cucerească și să supraviețuiască lui. De ce zic să-l cucerească? Pentru că membrii de partid n-au fost atei. Recensământul din ’92 – toți comuniștii s-au declarat creștini. Înseamnă că Biserica i-a cucerit”, a declarat Preasfințitul Părinte.

Legat de certificatul verde, Arhiereul s-a poziționat ferm împotriva introducerii acestuia în cadrul Bisericii, spunând că nu crede că autoritățile vor avea „întunecimea” să îl impună.

„Au avut, săracii, un carnet de partid în buzunar că trebuiau… așa ca și acuma cu vaccinul. Trebuiau să aibă un loc de muncă. Aceeași poveste este și astăzi cu certificatul verde. Să nu zic „cu vaccinul”, că nu sunt „anti-vaccinist”… Mă vaccinez în fiecare toamnă anti-gripal.

Cu certificatul verde, așa era cu carnetul de partid. S-a înverzit carnetul acuma, trebuie să fie nu roșu, ci verde. Biserica nu va aplica. Din nou vorbesc, cum am spus de Crăciun. Biserica nu va aplica o astfel de decizie. Nici conducătorii noștri nu cred că vor avea întunecimea, imprudența și neglijența și sfidarea ca să ceară poporului român să prezinte documente când intră la Biserică. Nu se va întâmpla! Să fiți fără grijă. O spun eu, din Maramureș. Și să știți că ce spune Maramureșul contează. Nu se va întâmpla și să nu vă fie teamă, nu vă tulburați”, a transmis Ierarhul.

În încheierea mesajului de încurajare, acesta a subliniat faptul că Biserica se trăiește cu libertate, demnitate, credință și iubire și că trebuie să luptăm pentru acestea.

„Pentru că Dumnezeu este cu noi și Biserica este a noastră, nu e a lor. Este a voastră. A lui Hristos și a poporului. Clerul o slujește. Nici măcar nu e clerului Biserica, e a poporului lui Dumnezeu. Poporul e suveran. Așa înțelegem noi să trăim în Biserica lui Hristos – cu libertate, demnitate, credință, pace, iubire, iertare, înțelegere față de toată lumea, nu judecăm pe nimeni. Iubim pe toată lumea, ne rugăm pentru toți oamenii, dar vrem să ne fie respectate toate rânduielile noastre. Și pentru asta suntem dispuși să luptăm”, a spus Preasfințitul Iustin, în cuvântarea sa.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php