Luptătorii parașutați de aviația militară americană au fost comemorați la Jilava

0 1.393

Dumnezeu ne-a învrednicit ca și în acest an, în ultima sâmbătă de octombrie, să ne putem aduna pe platoul de deasupra Văii Piersicilor de la Fortul 13 Jilava, pentru a comemora pe cei parașutați de aviația militară americană și căzuți sub gloanțele regimului comunist, în 1953. În condițiile vitrege ale restricțiilor legale, care au determinat și renunțarea la vizitarea Fortului 13 Jilava, pe o vreme rece și cețoasă, ne-am adunat totuși în locul unde o modestă cruce amintește de execuția din 31 octombrie 1953.

Un sobor de preoți din Jilava și localitățile învecinate, însoțiți de părintele Ioan Bondar, protopop al Protoieriei Ilfov-Sud, au oficiat slujba de pomenire a sufletelor celor comemorați.

Comemorarea s-a bucurat de prezența dlui Sorin Lavric, senator în Parlamentul României, care în fiecare săptămână readuce în memoria publică pe cei care s-au sacrificat în Rezistența anticomunistă pentru Libertatea și Demnitatea poporului român. Domnia sa a fost invitat să ia cuvântul, vorbind despre rolul pe care foștii deținuți politici l-au avut în devenirea sa spirituală și în drumul pe care și l-a ales în viață, dar și despre necesitatea sacrificiului personal pentru binele public, mai ales în aceste vremuri în care valorile tradiționale și însăși libertatea ne sunt amenințate.

Florin Dobrescu, secretarul Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, a susținut o adevărată lecție de istorie care nu se învață la școală, evocând contextul istoric în care au avut loc operațiunile de parașutare în România comunistă, precum și spiritul de sacrificiu rar întâlnit în istorie al acelor tineri români care au renunțat la viața tihnită și prosperă din Occident, acceptând să vină în țară într-o misiune cu mari riscuri.

În finalul manifestării a fost strigat apelul celor executați de comuniști, al celor căzuți în lupte cu Securitatea, morți în detenție sau ulterior eliberării din închisoare.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php