Procesul verbal al execuției celor 13 luptători din lotul parașutiștilor

0 991

În noaptea de 31 octombrie 1953, cei 13 condamnați la moarte în lotul luptătorilor parașutați de aviația militară americană erau scoși din celula lor, cu lanțuri la mâini și la picioare, și duși pe gangul sinistru care ducea spre Valea Piersicilor, de fapt o văgăună în spatele Fortului 13 Jilava. La ora 22, a fost executată pedeapsa, viețile celor 13 tineri români creștini fiind secerate de gloanțele comuniste. Probabil că a fost o noapte rece și umedă, poate cu ceață, așa cum sunt nopțile la sfârșitul lui octombrie în ținutul nostru. A fost ultimul lor discurs către țară și cel mai intens.

Locul rămășițelor lor pământești nu este cunoscut nici astăzi. În anul 2014, în numele familiilor unora dintre ei care ne împuterniciseră în acest sens, am solicitat oficial Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului din România să ne dea concursul pentru identificarea locului de înhumare și pentru deshumarea osemintelor, având în vedere că în arhivele Securității studiate până acum nu se găsește nici un document în acest sens. Între timp, IICCMER a ajuns să se ocupe mai mult de alte lucruri decât de investigarea crimelor comunismului… Iar osemintele celor 13 eroi, aflate cine știe unde, mai au de așteptat.

Redăm mai jos cele două pagini ale procesului verbal al execuției din noaptea de 31 octombrie 1953.Sursa: CNSAS / lucrarea profesorului Ioan Ciarnău, „Vânătoare de spioni”

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php