21 octombrie 1953. Este executat, la Jilava, luptătorul anticomunist Mircea Coman, în vârstă de 22 de ani

0 1.054

Cum dispărea un luptător…

„Procuror Militar…

Proces verbal de execuție,

Astăzi, 31 octombrie 1953, ora 22.

Noi, maiorul de justiție Dumitrescu Nicolae, procuror militar, având în vedere ordinul nr. 515 din 31 octombrie 1953 al Tribunalului Militar Teritorial București, ne-am deplasat la penitenciarul Jilava împreună cu tov. grefier Bălan Ștefan pentru a asista la executarea sentinței nr. 345/ 1953 a Tribunalului Militar București, prin care Coman Mircea a fost condamnat la moarte.

La ora 21.30 am sosit la Penitenciarul Jilava unde am găsit prezent pe comandantul penitenciarului maior Csacki Ion, maior Savenco Ilarion din partea autorității administrative, Cahane Moise din M.A.I. și pe căpitanul Stănoi Dumitru, comandantul plutonului de execuție. …

La orele 22.00 a fost adus condamnatul Coman Mircea sub excortă la locul execuției unde a fost identificat. Sentința de condamnare la moarte a fost executată prin împușcarea lui Coman Mircea, astăzi 31 octombrie 1953 orele 22.

După ce condamnatul a fost executat, medicul Cahane Moise a constatat moartea condamnatului, constatare verificată și de procurorul militar.Drept care s-a încheiat prezentul proces verbal de execuție a sentinței 345/ 1953.”

Ion Gavrilă Ogoranu și Lucia Baki Nicoară – Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc, vol. III (Editura Marineasa, Timișoara, 1999)

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php