FOTO. La Zilele Rezistenței de la Sâmbăta de Sus s-a strigat „Prezent!” și anul acesta

2 3.406

Pentru a 26-a oară, cei ce păstrează memoria luptătorilor anticomuniști din Țara Făgărașului, s-au adunat la Crucea Rezistenței de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus. Tradiția a fost stabilită de însuși Ion Gavrilă Ogoranu, în 1995, când a fost inaugurat monumentul – împlinirea unui legământ făcut de partizanii anticomuniști de Paștele anului 1952. Din 2010, Fundația Ion Gavrilă Ogoranu a încununat această comemorare anuală cu o suită de manifestări culturale intitulate Zilele Rezistenței.

Cea de-a 11-a ediție a debutat vineri 23 iulie, zi dedicată drumeției montane. Participanții au urcat pe Valea Sâmbetei, la chilia Părintelui Arsenie Boca, săpată într-un perete de stâncă. Miercuri, alți participanți, mai experimentați, au urcat pe Muchia Drăgușului și Vârful Moldoveanu.

Sâmbătă 24 iulie, în Aula Academiei Ortodoxe de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, au avut loc sesiuni de comunicări, tema centrală a acestei ediții fiind dedicată urmașilor luptătorilor anticomuniști, familiilor acestora, care au suferit în rând cu ei persecuții, abuzuri, umilințe și marginalizare. Efigia Anei Gavrilă Săbăduș, eroina care și-a riscat viața și liniștea familiei, adăpostindu-l și astfel salvându-l de la moarte, a fost de asemenea reperul acesteii ediții la 100 de ani de la nașterea sa. Au susținut comunicări președintele Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, dl Coriolan Baciu, dr. Galina Răduleanu, fost deținut politic, dr. Sorin Lavric, senator în Parlamentul României (AUR), de asemenea senatorul de Făgăraș Marius Toanchină (PSD), prof. univ. Corvin Lupu și prof. univ Tiberiu Costăchescu de la Sibiu, cercetătorul Alexandru Costache, de la filiala Brașov a Fundației Ogoranu. Doamna Rodica Popa-Comanici a interpretată cu multă sensibilitate pricesne și doine din această parte a țării. De asemenea, a fost proiectată o inedită înregistrare video de la începutul anilor 1990, cu Ana Gavrilă Săbăduș, din arhiva Fundației.

A doua parte a sesiunii de comunicări a debutat cu intervenția dnei Maria Trifan, fiica mărturisitorului temnițelor comuniste Traian Trifan, 23 de ani detenție, dl Mirel Stănescu, fost deținut politic, dr Corneliu Zeană, fiul martirului Dumitru Zeană, exterminat la Aiud, prof. Dumitru Apostol, nepotul avocatului Dumitru Apostol, liderul unui grup de rezistență armată, executat sumar în 1949, col. (r) Florin Șinca, autorul cărții Martirii Poliției Române, ing. Mihai Grigoriu, președinte de onoare al Partidului Național Țărănesc-Maniu Mihalache, al cărui tată a fost ucis la Jilava în 1949. Au fost proiectate pentru prima dată filmări cu Ion Gavrilă Ogoranu și urmașii camarazilor lui căzuți, realizate imediat după 1990.

Duminică 25 iulie, a avut loc tradiționala comemorare, care s-a bucurat de participarea unui numeros public, alcătuit în general din tineri. Au fost prezenți și foști deținuți politici, precum și urmași ai acestora, familiile luptătorilor anticomuniști din stale Țării Făgărașului. Alături de militanții Fundației Ion Gavrilă Ogoranu au fost alături delegații ale Frăției Ortodoxe Sf Mc Gheorghe, Noii Drepte, Asociației Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei, Comunitatea Identitară, grupărilor Uniți sub Tricolor, Camarazii, Honor et Patria, Cetatea Neamului, Asociația Frăția de Cruce Valeriu Gafencu, recent înregistrată juridic, Fundația Redarea Istoriei și altele, Au fost prezenți trei senatori din Parlamentul României, dl Sorin Lavric (AUR), dl Marius Toanchină (PSD) și dl Irinel Darău (USR).

Slujba de pomenire a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu P.S. Ilarion Urs, Episcopul Vicar al Mitropoliei Ardealului, care a și ținut un impresionant cuvânt despre jertfa luptătorilor în Rezistență, evocând figurile a doi eroi făgărășeni pe care i-a cunoscut, Virgil Mateiaș și Olimpiu Borzea.

A vorbit apoi dl Coriolan Baciu, președintele Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, care a reamintit istoria fondării acestui monument și a condamnat atitudinea statului român față de Memoria Rezistenței, precum și nedreptățile și umilințele la care sunt supuși și astăzi o mare parte a urmașilor luptătorilor anticomuniști.

Și președintele AFDPR, dl Octav Bjoza, a deplâns modul în care sunt tratați foștii deținuți politici și urmașii acestora, exprimându-și speranța că poporul român va da noi generații asemenea generației sale.

Tânărul Alexandru Costache, reprezentant al filialei Brașov a Fundației Ion Gavrilă Ogoranu, a ținut o cuvântare care a entuziasmat publicul, făcând o analiză a modului în care promotorii noii ideologii a corectitudinii politice duc un război necruțător împotriva Memoriei, mergând până la a lovi în simbolurile lumii foștilor deținuți politici.

Florin Dobrescu, secretarul Fundației Ogoranu, a încheiat cu un discurs mobilizator, îndemnând la perpetuarea tradiției acestei comemorări anuale și condamnându-i în termeni categorici pe promotorii noului comunism camuflat care batjocoresc memoria luptătorilor anticomuniști, cerând oamenilor să nu se teamă și să ia atitudine.

A fost strigat apelul morților, cuprinzând sute de nume ale făgărășenilor sfârșiți în lupte, executați sau morți în lagăre și închisori, după fiecare nume răspunzându-se: Prezent! În final s-a intonat „Imnul celor căzuți”.

Manifestările s-au încheiat cu angajamentul, încununat de speranță, al celor prezenți că se vor reântâlni și peste un an în același loc. În zilele următoare, vom reveni cu filmări de la manifestări.

Biroul de Presă al Fundației Ion Gavrilă Ogoranu

2 Comments
  1. Marian says

    Da , am vazut cat de ” prezenti ” au fost , in 24 Iulie la Bucuresti si-n plus , datorita astora de la LGBT le vad ” prezenta „zilnic !

    1. Alexandru Mihail says

      Nu era vorba despre acest lucru. La comemorarile eroilor si martirilor exista traditia rostirii numelor lor iar cei de fata striga Prezent! in locul celor cazuti. Cat despre protestele contra dictaturii sanitare vom fi prezenti la cele din august si la cate vor mai fi.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php