GOGU PUIU omagiat de Sorin LAVRIC în Senat: „Figură LEGENDARĂ a REZISTENȚEI ANTICOMUNISTE”

0 1.656

Senatorul A.U.R. Sorin Lavric a continuat miercuri seria evocărilor personalităților care s-au opus comunismului cu Gogu Puiu, cunoscut erou al rezistenței armate anti-comuniste.

„Dintre figurile legendare din rezistența armată din Dobrogea, figura lui Gogu Puiu e cu neputință de ocolit. S-a născut în 1919 în Grecia, de unde, din cauza persecuțiilor la care grecii îi supuneau pe macedoneni, a venit în 1926 în Cadrilaterul aflat atunci între granițele României.

Abdicarea Regelui și întronarea dictaturii comuniste i-a insuflat idealul luptei împotriva cotropitorilor bolșevici. Prin Gogu Puiu, bravul neam al macedonenilor și-a arătat vigoarea, cutezanța și spiritul de sacrificiu.

Rezistența armată a macedonenilor din Dobrogea este un episod eroic din istoria României. Chiar dacă relieful din Dobrogea nu oferea un refugiu muntos, Haiducii Dobrogei conduși de Gogu Puiu, frații Fudulea și Gheorghe Filiu și-au vîndut scump pielea, purtînd pe urmele lor Securitatea timp de trei ani.

Pe 16 iulie 1948, casa în care se afla Gogu Puiu a fost înconjurată de trupele de Securitate. După o încleștare de cîteva ore, dîndu-și seama că nu are scăpare, Gogu Puiu s-a culcat pe o grenadă, pentru a nu cădea viu în mîna comuniștilor.

Arestată, soția lui Gogu Puiu a născut în închisoare o fetiță, al cărei nume, Zoe Rădulescu, îl întîlnim astăzi în rîndul urmașilor care an de an organizează simpozioane dedicate partizanilor din Dobrogea.

Sînt onorat ca, sub cupola Senatului României, să pronunț numele lui Gogu Puiu”, a spus Sorin Lavric.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php