Claudiu Târziu: Recuperarea Basarabiei înstrăinate, un imperativ istoric

0 1.656

Senatorul Claudiu Târziu (AUR), vizită oficială în R. Moldova. Prima oprire, la Episcopia Basarabiei de Sud

Senatorul Claudiu Târziu a început, joi, o vizită oficială în R. Moldova, în dublă calitate de senator și de președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat.După cum a anunțat într-o postare pe Facebook, senatorul Claudiu Târziu a vizitat, joi, Episcopia Basarabiei de Sud, unde a fost primit de Preasfințitul Părinte Veniamin. Totodată, senatorul Claudiu Târziu a vizitat Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul.„Ieri, de Buna Vestire, mi-am început prima vizită oficială în R. Moldova, în dubla calitate de senator și de președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat. A fost o primă zi încărcată și obositoare – am ajuns la Cahul după cinci ore de mers cu mașina – însă spectaculoasă și memorabilă.La scurt timp după sosirea în Cahul, am vizitat Episcopia Basarabiei de Sud, unde am fost primit de Preasfințitul Părinte Veniamin. Cu Preasfinția Sa am discutat despre respectarea drepturilor și libertăților credincioșilor, necesitatea edificării unei Catedrale episcopale la Cahul, dar și despre stadiul lucrărilor de construcție la Catedrala-mausoleu de la Cania și de la Mănăstirea Eroilor de la Țiganca (raionul Cantemir).Prima zi a vizitei mele în statul românesc de dincolo de Prut a continuat la Consulatul General al României la Cahul, aici purtînd discuții cu consulul general Anca Corfu și consulul Ionel Novac inclusiv despre inițiative de modificare a legii cetățeniei române.Am vizitat, de asemenea, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, rectorul Sergiu Cornea și prorectorii Ludmila Chiciuc și Ion Ghelețchi fiind gazde minunate. Cu domniile lor am discutat, printre altele, despre posibilitatea înființării în Cahul a unui Institut European de Cercetare dedicat Basarabiei de Sud, dar și despre cooperarea Universității cu Episcopia Basarabiei de Sud și Biserica Ortodoxă Română.În ultima parte a zilei de ieri, am fost invitatul primarului din Cahul, Nicolae Dandiș. Pe agenda discuției cu edilul municipiului au fost: necesitatea înființării aici a unei filiale a Institutului Cultural Român din Chișinău, finalizarea lucrărilor de construcție a Teatrului Național „B.P. Hașdeu” din Cahul, oportunitățile de investiție în regiune pentru mediul românesc de afaceri.Precum spuneam, o zi plină de evenimente, în care am fost binecuvîntat să întîlnesc oameni patrioți și deciși, cărora le voi acorda cu bucurie întreg sprijinul meu”, a scris, pe Facebook, senatorul Claudiu Târziu.

„Cimitirul ostașilor români de la Țiganca preînchipuie geografia României Reîntregite de ieri și de mâine. Recuperarea Basarabiei înstrăinate, un imperativ istoric”

Senatorul Claudiu Târziu a vizitat, vineri, Mănăstirea Eroilor de la Țiganca, șantierul Catedralei de la Cania dedicată eroilor români căzuți în 1941, precum și Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Comrat.

„Cimitirul ostașilor români de la Țiganca este un loc sfânt. El preînchipuie geografia României Reîntregite de ieri și de mâine” a subliniat, într-o postare pe Facebook, senatorul Claudiu Târziu, co-președintele AUR.

„În această dimineață, în a doua zi a vizitei mele în Republica Moldova, am vizitat Cimitirul de onoare și am adus un omagiu militarilor români de la Mănăstirea Eroilor de la Țiganca, raionul Cantemir.

Peste 10 mii de eroi născuți în toate colțurile țării au căzut vitejește la Țiganca, unindu-se pentru totdeauna cu pămîntul sfînt al Basarabiei.

Acest cimitir de onoare preînchipuie geografia României Reîntregite de ieri și de mîine.  Eroii noștri de la Țiganca au căzut pentru reîntregirea, libertatea și demnitatea poporului român. Recuperarea Basarabiei întrăinate a fost și rămîne un imperativ istoric.

Salut inițiativa inspirată a Mitropoliei Basarabiei de a înființa în acest loc Mănăstirea Eroilor Români, într-un gest firesc de asumare a istoriei naționale și de cinstire a sacrificiului ostașilor noștri.

Am susținut și vom susține în continuare proiectul de interes național privind construcția acestei sfinte mănăstiri. Facem apel către toată suflarea românească din țară și din diaspora să sprijine această lucrare binecuvîntată”, a scris, pe Facebook, senatorul Claudiu Târziu.

Potrivit acestuia, următorul popas de vineri a fost pe șantierul Catedralei de la Cania dedicată eroilor români căzuți în 1941 la Iepureni și Cania, singura biserică-mausoleu din cuprinsul Patriarhiei Române. Aici, senatorul Claudiu Târziu a fost întâmpinat de părintele paroh Vasile Burduja, protopop de Cantemir și Tigheci.

Sursa foto: Claudiu Târziu/ Facebook

Nu în ultimul rând, Claudiu Târziu a vizitat Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” cu predarea în limba română.

„În programul de astăzi a fost și vizita la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Comrat, singura instituție de învățămînt din municipiu cu predarea în limba română. Aici am purtat discuții cu doamna director Svetlana Stoinov, dar și cu doamna lector universitar doctor Carmen Dimitriu, de la Lectoratul de limba română din cadrul Universității de Stat din Comrat, reprezentant al Institutului Limbii Române București”, a anunțat senatorul Claudiu Târziu.

Sursa: Rost Online

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php