S-a promulgat legea privind combaterea antițigănismului. Manifestările verbale sau fizice împotriva romilor, tradițiilor sau lăcaşurilor lor de cult, infracțiuni pedepsite cu închisoare până la 10 ani

3 1.975

Astăzi a fost promulgată legea privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea antiţigănismului, a informat Administrația Prezidenţială prin intermediul unui comunicat de presă.

Camera Deputaților a aprobat, la mijlocul lunii decembrie, un proiect de lege privind combaterea antițigănismului, potrivit căruia cei care promovează „doctrine antițigăniste” riscă până la 10 ani de închisoare.

Termenul de „antițigănism” este unul destul de neclar. Conform Agerpres, prin „antiţigănism” se înţelege atât percepţia referitoare la romi exprimată ca ură împotriva acestora, cât şi manifestările verbale sau fizice motivate de ură împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor/ONG-urilor, liderilor comunităţilor rome sau lăcaşurilor lor de cult, tradiţiilor şi limbii romani.

Proiectul privind combaterea antiţigănismului a fost adoptat tacit de Senat în decembrie 2019.

Iniţiat de parlamentari din cadrul minorităţilor naţionale, PSD, UDMR, USR, ALDE, PMP, actul normativ prevede pedepse cuprinse între 3 luni şi 10 ani pentru cei care promovează, în public, idei, concepţii sau doctrine antiţigăniste, pentru distribuirea sau punerea la dispoziţia publicului de materiale din aceeaşi categorie sau iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antiţigănist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, la un astfel de grup.

Nu constituie infracţiune dacă fapta este săvârşită în interesul artei sau ştiinţei, cercetării ori educaţiei sau în scopul dezbaterii unor aspecte de interes public, prevede proiectul.

Potrivit sursei citate,  nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele menţionate, dacă denunţă autorităţilor existenţa organizaţiei, înainte ca aceasta să fi fost descoperită şi să fi început săvârşirea vreuneia dintre infracţiunile care intră în scopul grupului.

Prin organizaţie cu caracter antiţigănist se înţelege orice grup format din trei sau mai multe persoane care îşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctrinelor antiţigăniste.

Prin simboluri antiţigăniste se înţelege: drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează „antițigănismul” .

Via R3Media

3 Comments
  1. Moraru Ionut says

    Si la toate cioarele astea infecte trebuie sa le vorbesc de acum cu saru-mana? Hai sictir Camera Dezaxatilor!

  2. IO...gerules says

    Ce inseamna antitiganesc sau antisemit?Aceste doua imperative,deacum,a stabilirii nivelului de respect fata de o etnie,reprezinta un amalgam de neintelesuri.Aceasta notiune de ANTI este pusa de la inceputul inceputului sub semnul nulitatii si manipularii.Privind lucrurrile la societatea romanesca,care de sute de ani probeaza un respect demn si omenesc fata de alte nationalitati conlocuitoare in Romania,alaturi de ei romanii,cu care ‘si-au impartit necazurile si bucuriile vietii lor,aceasta afirmatie nu este pusa la locul ei de intelegere.Cei ce se remarca in constructia acestui anti nu fac delimitari intre relatiile sociale de onoare,de cinste si respect,ei includ,in mod perfid,jignitor si cu ura,atitudinea celor considerati”jigniti”,atitudinea de nerespect,de batjocura disimulata in prietenie,atitudine de incalcare a legilor fara jena sau remuscari.Acestia incarcati cu toate actele oneroase ale omeniei se simt jigniti si ultragiati de o natiune care,in mod firesc isi apara prerogativele in fata Lui Dumnezeu si a lumii.Cine poata da o lege in care intreaga natiune a unei tari trebue sa fie abrutizata de nesimtirea si salbaticiile unor indivizi care se prezinta ca minoritari?In toate legile omenesti,care au actionat pana acum in lume,minoritatea trebue sa se supuna majoritatii volens nolens,mai ales atunci cand nu se face nici un fel de discriminare sociala din partea majoreittii.In cazul de fata,a promulgarii unei asemenea legi ,actul respectiv ramane un act impus totalitar de catre un Guvern de ocupatie a majoriti nationale din tara respectiva.Un act de bagat pumnul in gura dreptatii.

  3. IO...gerules says

    …si LIBERTATII.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php