73 de ani de la abdicarea Regelui Mihai

13 2.008

Ziua de 30 decembrie are o semnificaţie istorică importantă pentru România. La această dată, în anul 1947, a avut loc abolirea monarhiei în România. Astfel, astăzi se împlinesc 73 de ani de când Regele Mihai a fost obligat să abdice şi să părăsească ţara.

În noiembrie 1947, M.S.Regele Mihai şi Regina- Mama Elena au plecat la Londra, pentru a participa la nunta principesei Elisabeta (actuala regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii), cu principele Philip. Liderii comunişti români se aşteptau ca regele să nu se mai întoarcă în ţară.

Deşi era conştient de situaţia în care se afla România, aflată sub presiunea venită de la Moscova, Regele Mihai a hotărât să se întoarcă, asumându-şi riscul
acestui gest. Regele şi mama sa au venit în România pe 21 decembrie şi Crăciunul l-au petrecut la Sinaia. În ziua de 30 decembrie regele a fost chemat de urgenţă la Bucureşti. La Palatul Elisabeta liniile telefonice fuseseră dezactivate, iar sentinelele din corpul de gardă dezarmate şi înlocuite cu gărzi din Divizia ”Tudor Vladimirescu”’ fidele comuniştilor. În plus, Palatul se afla în bătaia unei baterii de artilerie care ar fi tras dacă ar fi primit ordin de la comunişti.

main-938x535

La Palat, Regele şi Regina-Mamă Elena l-au primit în audienţă pe prim-ministrul Petru Groza, care era însoţit de secretarul general al PCR, Gheorghe Gheorghiu Dej. Cei doi i-au cerut Regelui Mihai să abdice, în numele ”democratizării şi modernizării tarii’”, iar când acesta le-a spus că poporul nu era în favoarea instaurării republicii, demnitarii comunişti au trecut la acuze şi ameninţări.

Pentru a contracara opoziţia legitimă a Regelui faţă de actul de abdicare (un document fals în formă şi fondul său), şi apelul Regelui la legalitate şi la voinţa poporului, comuniştii au recurs la şantaj, ameninţând că, în cazul în care Regele nu ar fi semnat abdicarea, ar fi executat peste 1.000 de studenţi anticomunişti care se aflau în arest.

Comuniştii ştiau că, dacă Regele era pregătit să-şi asume orice deznodământ, chiar unul tragic, în privinţa propriei persoane, nu ar fi putut niciodată accepta că sute de persoane să moară din cauza sa. Asta l-a determinat să semneze actul de abdicare. După ce Petru Groza s-a aflat în posesia decretului semnat (foto), i-a arătat Regelui pistolul pe care îl avea în buzunar.

La 3 ianuarie 1948, Mihai I părăseşte România luând drumul exilului. (C.P.)

sursa: Ziarul Unirea

13 Comments
  1. costea says

    Dacă tot propovăduiţi legea şi ordinea şi valorile ortodoxiei încercaţi vă rog să evitaţi a publica astfel de mizere făcături, care fac parte dintr-o campanie ieftină – dar cu scopuri…scumpe – de a albi un personaj mediocru, dar cu grave vini la 23 august şi în ’89, ca şi a lacomei sale camarile, vechi dar şi înoite. Prezentul este format din achiziţii istorice, una dintre acestea fiind şi Republica, pe care o putem înjura sau denigra doar împreună cu noi toţi. Poate ar merita mai multă atenţie întrebarea legată de absenţa marcării, în ultimii 24 de ani, a acestei zile a Republicii. Dacă tot vorbim de stat de drept.

    1. Lucian says

      Total de-acord in ceea ce il priveste pe rege. Ma surprinde si pe mine insistenta cu care se publica articole de aceasta natura la Buciumul. Regele Mihai a fost o catastrofa pentru Romania, exact ca si taica-sau. Cit despre legionari, e drept nu i-a omorit, ci doar i-a lasat pe mai departe in puscarii, asa cum i-au cerut tovarasii de drum.

  2. pui de dac says

    :)))))))) Da Costea! Daca taceai filozof ramaneai! Halal „achizitie istorica”; adusa de jidanii bolsevici Brukker, Neulander, Pauker, Nicolski, Tescovich etc etc etc pe tancurile sovietice. Slava marelui stalin! stalin si poporul rus „libertate” cacaia? ne-au adus…

  3. Vlad eu says

    PIB-ul Uniunii Europene: 18 TRILIOANE dolari. Tot cascavalul insa e repartizat in OCCIDENT( Franta Germania)
    -PIB-ul AMERICII(USA) : 18 TRILIOANE dolari. Tot cascavalul merge in Texas, si in statele bogate. Insa TRUMP a taiat TAXE de cateva trilioane dolari companiilor MICI ca sa se dezvolte la anul! in Romania asa ceva e un vis doar.

    PIB-ul CHINEI comuniste: 11 trilioane dolari

    PIB-ul RUSIEI: 1 trilion dolari doar!

    Acum raportati numarul POPULATIEI la aceste bugete, si o sa vedeti cine se prabuseste pe glob si cine creste!

    INDIA are PIB mai redus decat….. ANGLIA !! iar INDIA are 1 miliard 400 milioane ( cea mai mare crestere natalista din lume, la nivelul populatiei Chinei azi), iar ANGLIA are doar …65 milioane oameni.

    RUSIA SE PRABUSESTE inevitabil.

  4. Vlad eu says

    Regele Mihai a incercat s-o marite pe MARGARETA cu Printul CHARLES, si sa reuneasca Anglia cu Romania, insa i-a esuat lamentabil pentru ca in ANGLIA era un fel de non-grata, primit cu reticenta.
    In OCCIDENT il acuzau de intelegere cu comunistii la abdicare
    iar in ROMANIA il acuzau de intelegere cu Occidentul impotriva intereselor Romaniei.

    Incercarile Regelui Mihai au esuat. El NU a fost primit in grupul de afaceri BILDERBERG, in timp ce Printul BERNARD al Olandei a fost acceptat, si Regele pro-homosexuali HARALD AL NORVEGIEI.

  5. Vlad eu says

    GLOBALISTII vor sa ABOLEASCA MONARHIILE in SUEDIA SPANIA si alte tari si sa faca STATELE UNITE ALE EUROPEI

    CATALONIA separatista e sustinuta de BRUXELLES sa aboleasca pe REGELE CAROLS din Madrid!
    PUIGEMONT liderul separatist din BARCELONA a primit AZIL la Bruxelles, in loc sa ajunga la Curtea de la Haga, alaturi de teroristii ISIS din Kosovo.

    Se doreste SOCIALISM in Europa si socialistul PES MARTIN SCHULZ la putere care a zis clar ca pana in 2025 face STATELE UNITE ALE EUROPEI.

  6. Vlad eu says

    BARNEVERNET norvegian rapitor de copii in massa este sustinut direct de HARAL AL NORVEGIEI , REgele lider in Grupul Bilderberg.

    ,,Norvegienii sunt barbati care iubesc barbati, si femei care iubesc femei,,

    https://www.youtube.com/watch?v=ShLacHMG6Q4

    Regele Mihai nu a fost pro-homosexuali, nu a recunoscut niciodata Holocaustul nazist de care e acuzata Romania in al 2-lea razboi mondial ca sa plateasca 2 miliarde dolari despagubiri catre israel. Regele Mihai a spus clar ca nici un evreu din Romania nu a fost exterminat. si punct

    https://www.youtube.com/watch?v=L0YDS5VJGqk&t=7791s

  7. Vlad eu says

    BARNEVERNET norvegian rapitor de copii in massa este sustinut direct de HARAL AL NORVEGIEI , REgele lider in Grupul Bilderberg.

    ,,Norvegienii sunt barbati care iubesc barbati, si femei care iubesc femei,,

    https://www.youtube.com/watch?v=ShLacHMG6Q4

  8. Vlad eu says

    Regele Mihai nu a fost pro-homosexuali, nu a recunoscut niciodata Holocaustul nazist de care e acuzata Romania in al 2-lea razboi mondial ca sa plateasca 2 miliarde dolari despagubiri catre israel. Regele Mihai a spus clar ca nici un evreu din Romania nu a fost exterminat. si punct. Din aceasta cauza nici israelienii NU l-au sprijinit, si nici Grupul Bilderberg. Trebuia sa fie cu homosexualii si cu israelienii ca sa ajunga Rege in Romania.

    https://www.youtube.com/watch?v=L0YDS5VJGqk&t=7791s

  9. Vlad eu says

    Cateva aspecte

    FLORIN DOBRESCU

    PARTIDUL PENTRU PATRIE

    care se poate infiinta oricand, cu conditia sa dispara PNTCD-ul ! Eu ii dau mare dreptate si gir domnului FLORIN DOBRESCU ca lider, pentru ca a demonstrat calitatiile necesare care ne trebuie

    http://www.telegraphworld.com/2017/12/30/florin-dobrescu-are-dreptate-partidul-pentru-patrie-nu-a-fost-nici-fascist-nici-neo-nazist-nici-legionar/

  10. Ionuț says

    Trăiască Majestatea Sa Margareta, viitoarea Regină a României!

  11. […] 30 Decembrie 1947 a avut loc decapitarea politică a statului, abdicarea (citeşte alungarea) regelui, cu urmări grave pentru ţară şi pentru poporul românesc. Stalin pregătea hegemonia politică […]

  12. IO...gerules says

    Ionut,o incultura si o gramada de rea vedere,impinge cu naduf intentia stupida,jignitoare si parsiva a autorului celor scrise in pomenirea celui mai netrebnic rege din toate timpurile de pe intinsul intregii planete Tera,care si-a predat tara si tot poporul sau,pe tava,far nici o mila,dusmanului,fapt nemaiintalnit in toata istoria lumii.Si reamintesc altor comentatori,atunci la 23 august 1944,au fost sacrificati peste 170 000 de soldati romani,care au luat drumul Siberiei gulagurilor sovieto-cominterniste jidanesti si a fost ingenunchiata toata armata Romaniei.El n-a abdicat din mila sau grija viitorimii Romaniei si a poporului ei.El n-a abdicat in mod fortat ci a facut o afacere jidaneasca,dupa chipul si asemanarea neamului sau,a dat Romania contra luxului sau din viitor cu tot neamul sau,adica a vandut Romania care nu-i apartinea,pe bani grei sovieticilor si accidentului,adica lideriolor evrei din lume.A se invata istorie fratilor.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php