Cuvintele „produs în România” devin ilegale la raft din 16 mai

0 1.622

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Braşov, Silviu Costea , avertizează că mai multe modificări legislative care au avut loc luna trecută şi care vor intra în vigoare din 16 mai dezavantajează producătorii autohtoni

Astfel, comercianţii nu vor mai putea afişa faptul că este vorba despre produse româneşti, ceea ce va face ca acestea să fie mai greu de identificat. Termenul de 30 de zile în care comerciantul era obligat să plătească producătorului marfa a fost eliminat, iar cel de 7 zile în care trebuiau plătite produsele proaspete a crescut de la 7 la 14 zile. Totodată, se abrogă obligativitatea comerciantului de a acorda spaţii distincte de expunere şi vânzare a produselor româneşti. La fel se întâmplă şi în cazul raportului între produsele autohtone şi cele din import. Astfel, se abrogă obligativitatea comerciantului ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie, să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar scurt.
Potrivit lui Silviu Costea, produsele autohtone vor putea pierde din vizibilitate şi acces în marile magazine în detrimentul produselor din import, care nu întodeauna se evidenţiază prin calitate superioară, dar  subvenţiile şi politicile agricole din ţările de origine fac ca preţul la raft să fie mai accesibil. În aceste condiţii, consumatorii braşoveni rămân singurul sprijijn pentru producătorii locali, astfel că, atunci când fac cumpărături, trebuie să aleagă mai cu seamă produse ale producătorilor din zona noastră.
„Avem datoria să susţinem micii producători alimentari zonali, aceştia reprezentând o parte importantă în păstrarea tradiţiei şi specificului local!”, a declarat preşedintele CCI Braşov, Silviu Costea.

Sursa

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php