Protest pentru apărarea limbii române. Asociația „Calea Neamului” cere respingerea OUG pe Codul Administrativ, prin care limba maghiară devine a doua limbă oficială în stat

4 837

Asociația „Calea Neamului” organizează, duminică, 1 martie, începând cu ora 17:00,  la Palatul Cotroceni, la statuia „Leul”, o adunare publică al cărei scop este apărarea limbii române ca singură limbă oficială în România, potrivit unui comunicat al asociației. Totodată, Asociația solicită președintelui respingerea legii de aprobare a OUG 57/2019 prin care limba maghiară devine în mod neconstituțional a doua limbă oficială în stat. 

Asociația protestează din nou împotriva adoptării de către Guvernul PSD-ALDE a Ordonanței de Urgență privind Codul Administrativ al României, conform căreia limba maghiară devine în mod neconstituțional a doua limbă oficială în stat. 

Asociația amintește că a atras atenția și în anii 2018 și 2019 că textul de lege menționat „impune obligativitatea folosirii limbilor materne ale minorităților naționale nu doar autorităților administrației publice locale, cât și a serviciilor publice deconcentrate și a instituțiilor publice aflate în subordine, ceea ce contravine art. 120 alin. (2) din Constituție. În acest fel, se nesocotește obligația constituțională a existenței unei ponderi semnificative ca premiză a folosirii limbii materne a persoanelor aparținând unei minorități naționale în relația cu autoritățile publice, pragul de 20% devenind opțional, iar nesocotirea lui este lăsată la arbitrariul consiliilor locale și județene sau chiar a unei singure persoane în cadrul instituțiilor sau autorităților cu conducere unipersonală”.
„Reamintim că, în urma marșului de protest pe care l-am organizat în anul 2018 la București, în data de 29 iulie, a sesizărilor de neconstituționalitate formulate de peste 50 de parlamentari și de Președintele României, Curtea Constituțională a respins, în ansamblul său, Legea privind Codul Administrativ al României. 

La manifestarea organizată la Palatul Cotroceni sunt invitați toți românii, indiferent de orientarea politică. Nu vom admite însă arborarea steagurilor și însemnelor partidelor politice. Singurul steag care va flutura la acest miting va fi tricolorul românesc, se mai spune în comunicat.

4 Comments
 1. Mater Grachorum says

  Primul zid de apărare al LB. Romane este vorbirea și scrierea ei corecta și respectuoasa de gramatica vocsabularul expresiile ei autentice și geniul ei propriu în toate spatiile publice din care mijloacele de difuziune a știrilor fac parte. Dece atunci Buciumul fololeseste engleza

  1. Alexandru Mihail says

   Unde anume ati vazut ca „folosim engleza”?

 2. Mater Grachorum says

  Continuare Toate masurile legislative care se iau în toate domeniile duc în mod inexorabil la desfacerea teritoriala a României și la mulți culturalism Cele doua mari flagel care se adaugă prăbușirii natalității și hemoragiei demografice exodul. Cum sa luptam impotriva lor la scara nationala și în permanenta.. Aceasta este întrebarea.

 3. Mater Grachorum says

  Continuare Toate masurile legislative care se iau în toate domeniile duc în mod inexorabil la desfacerea teritoriala a României și la mulți culturalism Cele doua mari flagel care se adaugă prăbușirii natalității și hemoragiei demografice exodul. Cum sa luptam impotriva lor la scara nationala și în permanenta.. Aceasta este intrebarea

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php