Basarabia: Mormântul martirilor Unirii, împușcați de bolșevici, a ajuns în „proprietate privata” și se află în pericol de „evacuare”?

0 972

O situație extrem de anapoda se înregistrează în zona limitrofă a orășelului Vatra, aflat la aproximativ 12 km de Chișinău

Mormântul și monumentul de granit dedicat memoriei a trei ostași români eroi care făceau parte din trupele solicitate de către Sfatul Țării în anul 1918 pentru a readuce ordinea și siguranța în Basarabia într-o perioadă în care soldații ruși bolșevizați și bande de infractori inițiaseră numeroase acțiuni de jaf, crime, violuri, înspăimântând populația basarabeană, a ajuns printr-un artificiu în stil “Greceanîi”, în „proprietate privată”.

În condițiile în care la începutul anului 1918 aproape toate localitățile din jurul Chișinăului erau vandalizate, supuse unor valuri de violențe, jafuri și siluiri din partea bandelor de soldați ruși bolșevizați, Sfatul Țării din Basarabia s-a văzut nevoit să solicite ajutorul României, cerând trupe militare care să readucă siguranța pe teritoriul Basarabiei.

Basarabia: Mormântul martirilor Unirii, împușcați de bolșevici, a ajuns în „proprietate privată”, Foto: captură video Facebook / Larisa Popovici
Basarabia: Mormântul martirilor Unirii, împușcați de bolșevici, a ajuns în „proprietate privată”, Foto: captură video Facebook / Larisa Popovici

Un alt motiv pentru care Sfatul Țării a recurs la această solicitare urgentă adresată României, era generat de faptul că ajunseseră în Basarabia anumite informații că la ordinul lui Lenin se constituise o grupare militară bolșevică specială, cu misiunea de a pune mâna pe visteria Republicii Democrate Moldovenești proaspăt constituită, cu doar un an în urmă, în 1917.

La solicitarea Sfatului Țării din Basarabia, unitatea 43/59 de infanterie condusă de către generalul Ernest Broșteanu s-a pornit de la Iași spre Chișinău. Tocmai în acest loc de la marginea orășelului Vatra, unde a ajuns avangarda trupelor românești, au fost împușcați cei trei eroi ai armatei române îngropați aici, soldatul Mihalcea Niculae și încă doi eroi necunoscuți.

Mormântul martirilor Unirii, împușcați de bolșevici - eroii unității 43/59 condusă de către generalul Ernest Broșteanu
Mormântul martirilor Unirii, împușcați de bolșevici – eroii unității 43/59 condusă de către generalul Ernest Broșteanu

Aceștia sunt primii eroi români căzuți pentru Unirea cu Basarabia, chiar pe teritoriul Basarabiei, deci un loc cu o deosebită încărcătură simbolică pentru cauza unionismului românesc.

Lăsat mult timp în paragină, cu o patină a timpului care reflectă vitregiile vremii și a lipsei de minimă întreținere și îngrijire, monumentul celor trei ostași români a fost descoperit cu câțiva ani în urmă de către activiștii unioniști, curățat și readus într-o stare cât de cât decentă.

Basarabia: Mormântul martirilor Unirii, împușcați de bolșevici, a ajuns în „proprietate privată”, Foto: Larisa Popovici
Basarabia: Mormântul martirilor Unirii, împușcați de bolșevici, a ajuns în „proprietate privată”, Foto: Larisa Popovici

Vizitele dese ale unioniștilor la monument sunt privite cu circumspecție de către proprietarii terenului.

Sursa: Glasul

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php