Protest pentru COPIII SMICALĂ la București: „Pe copiii sechestrați noi îi vrem repatriați!”

0 820

 Organizatorii vor picheta Ambasada Finlandei la București în fiecare sâmbătă și duminică, de la ora 13:00, și vor citi zilnic, timp de 40 de zile, Paraclisului Maicii Domnului pentru Camelia-Mihaela Smicală și copiii ei, Johan-Mihail și Maria-Alexandra.

Vineri seară, în jur de 100 de persoane au susținut un protest spontan în fața sediului Guvernului din Piața Victoriei, București. Manifestanții le-au cerut autorităților să acționeze de urgență pentru repatrierea copiilor, tratați în mod samavolnic de autoritățile finlandeze.

După aproape cinci ani de rezidență forțată în centre sociale din Finlanda, despărțiți de mama lor și unul de celălalt, Mihai și Maria Smicală au fugit și au fost dați dispăruți câteva săptămâni, timp în care mama lor a fost anchetată de poliție și acuzată că își influențează prea mult copiii, care vor să locuiască împreună cu ea în căminul familial, nu în centre.

Copiii au fost găsiți în urmă cu câteva zile și internați în clinici de psihiatrie.

Organizatorii protestului au cerut intrvenția urgentă și fermă a autorităților din România, deoarece nu se respectă drepturile omului în cazul copiilor Smicală. Prezentăm mai jos memoriul transmis de organizatori autorităților.


Către Președinția României,
Domnului Președinte al României, Klaus Iohannis
Către Guvernul României,
Domnului Prim-Ministru, Ludovic Orban
Către Ministerul Afacerilor Externe
Domnului Ministru, Bogdan Aurescu

Domnule Președinte, Domnule Prim-Ministru, Domnule Ministru,

Frăția Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință” trage un semnal de alarmă și vă solicită intervenția de urgență în cazul minorilor Johan-Mihail și Maria-Alexandra, copiii doamnei Camelia-Mihaela Smicală, aflați în Finlanda.

Cazul este de notorietate de peste trei ani, de când a fost adus în atenția publică și prezentat oficial instituțiilor abilitate din România dar și Ambasadei Finlandei în România, precum și Parlamentului European, fără a obține nici o intervenție concretă pentru îmbunătățirea situației copiilor.

Înțelegem că statul român nu poate interveni în legislația și justiția finlandeze, indiferent cât ar fi acestea de absurde. Totuși, fiind vorba despre doi minori care sunt și cetățeni români și, mai mult, au reședința în România, paralizia instituțiilor românești este inexplicabilă.

Ministerul de Externe nu mai poate continua să se prevaleze de o așa-zisă competență exclusivă a instanțelor finlandeze asupra cazului, câtă vreme i-a fost adusă în atenție de către avocații familiei Smicală nesocotirea chiar de către Protecția copilului din Finlanda a unor hotărâri judecătorești pronunțate în speță!

„Drepturile copilului”, devenite un concept major în dreptul internațional, au ca scop să tuteleze cu prioritate interesul superior al copilului, în oricare decizii l-ar privi pe acesta. Atât Finlanda cât și România sunt semnatare ale Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului. Dar situația în care se află minorii Smicală nu poate fi, sub nicio formă, interpretată ca respectând interesul copilului, ba dimpotrivă: despărțirea de mamă, despărțirea între ei, instituționalizarea, reședința forțată, împiedicarea asistenței religioase contravin uzanțelor în materie, mai ales că minorii sunt și suficient de mari pentru a-și putea exprima opinia, iar aceasta este negativă la adresa situației la care sunt constrânși de autoritățile finlandeze.

Vă solicităm să luați cu celeritate atitudine și să implicați toate instrumentele diplomatice de care dispuneți.

Mai cu seamă vă solicităm o atitudine curajoasă și demnă de urmași ai unui Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul și ai celorlalți conducători care și-au apărat țara și neamul.

Nu există nicio scuză pentru tăcerea de până acum, nu poate exista nicio scuză pentru inacțiune de acum înainte!

Luați măsuri pentru respectarea interesului copiilor și a voinței comune a minorilor și a mamei lor, acela de a se reuni și de a reveni în România!

Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință

VIDEO

sursa: Știri pentru viață

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php