Au fost descoperite osemintele a cinci mărturisitori din temnițele comuniste la Târgu Ocna

0 726

În urma celei de-a VI-a campanii de săpături arheologice coordonată de domnul Marius Oprea, istoric și arheolog din cadrul Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, s-au descoperit în cimitirul Parohiei Poieni, două morminte comune. Acestea adăposteau nu mai puțin de cinci trupuri ale deținuților din Penitenciarul Spital-Târgu Ocna, informează tgocna.ro.

Cu acest prilej a fost săvârșită o slujbă de pomenire a martirilor și deținuților politici, de către părintele protopop Ioan Bârgăoanu, părintele Andrei Turcu, împreună cu parohul acestei biserici, preotul Cristian Mazilu.

Au fost ușor de identificat osemintele celor cinci deținuți, deoarece ei erau îngropați în secret, în gropi comune, fără o pregătire necesară așa cum se cade fiecărui creștin, fiind lipsiți chiar și de slujba înmormântării. Aceste rămășițe au fost supuse unei expertize arheologice, urmând să se facă și expertiza criminalistică și medico-legală pentru a se putea identifica numele fiecăruia.

Trebuie amintit faptul că printre deținuții care au pătimit în Penitenciarul Spital-Târgu Ocna se numără, arhimandritul Gherasim Iscu , Valeriu Gafencu , Preotul Ilie Lăcatușu , Pr. Constantin Voicescu și mulți alți clerici.

Osemintele au fost înhumate într-un cimitir parohial situat în apropierea penitenciarului, lângă biserica ortodoxă cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena aflată în Parohia Poieni, pe str. Crizantemelor.

În Penitenciarul Tîrgu Ocna, potrivit surselor documentare existente în arhive, au fost încarcerate 843 de persoane condamnate pentru delicte politice, în perioada 1950-1964. Dintre cei peste 800 de deținuți politici, 73 și-au găsit sfârșitul în temniță.

Morții au fost îngropați într-un cimitir parohial aflat în apropierea penitenciarului. Trupurile persoanelor decedate au fost depuse în gropi individuale sau comune, fără sicriu și fără ca mormintele acestora să aibă vreo cruce ori alt semn distinctiv la căpătâi.

În timp, cimitirul s-a extins, astfel că în ultimii ani noile gropi apărute au afectat multe dintre mormintele deținuților. Primele cercetări arheologice în zonă au avut loc în 2011 și 2013. Atunci, cercetătorii au descoperit, în urma săpăturilor, 22 de morminte. Alte 20 de morminte au fost descoperite în cursul anului 2018. În cazul a 13 din cele 42 de morminte, arheologii au ajuns la concluzia că aparțineau foștilor deținuți politici.

Rămășițele pământești sunt însă dificil de identificat. De aceea, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc face apel la urmașii celor care au murit în Penitenciar să contacteze autoritățile, în vederea identificării persoanelor decedate.“Rămășițele pământești recuperate în cursul cercetărilor anterioare la care se adăuga și cele care se vor mai descoperi în campaniile următoare, intră în circuitul legal al expertizelor medico-legale și antropologice, toate investigațiile trebuind să conducă în cele din urmă la stabilirea identității acestor victime prin efectuarea testelor comparative de ADN. Din păcate, reamintim că multe din mormintele deținuților politici au fost distruse în decursul timpului de înmormântările ulterioare, iar pentru recuperarea acestora nu se mai poate face nimic. Multe dintre victimele care au murit în acest penitenciar au rude și urmași care, de la căderea oficială a regimului comunist, așteaptă din partea autorităților statului adoptarea unor măsuri reale și efective care să conducă la descoperirea și recuperarea osemintelor acestor oameni, care au zăcut zeci de ani în morminte anonime. Acţiunea de la Târgu Ocna are o dimensiune recuperatorie, memoria fiind, așa cum se știe, ultima formă de justiție omenească posibilă. Cazul deținuților politici morți în penitenciarul de la Târgu Ocna și a locului unde aceștia au fost îngropați face obiectul unui dosar de cercetare penală, deschis la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție ca urmare a unei sesizări depuse de IICCMER”,  se arată într-un comunicat al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Din echipa de cercetare fac parte arheologi din mai multe judeţe ale ţării, iar întreaga acţiune va fi supravegheată îndeaproape de un procuror militar.

sursa Ortodox Info

 

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php