Praznicul Schimbării la Faţă la Mănăstirea Ceahlău

0 469

Pelerini din regiunea Moldovei şi din întreaga ţară au urcat zilele acestea pe Muntele Ceahlău pentru a participa la Praznicul Schimbării la Faţă a Domnului Hristos, hramul Mănăstirii Ceahlău. Ca în fiecare an, devenind deja o tradiţie, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Alături de chiriarh a mai slujit Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud. Tot ieri, 6 august 2019, Părintele Mitropolit Teofan a oficiat Taina Sfântului Botez pentru tânărul Niyigena Theophile, originar din Republica Rwanda, care a devenit membru al Bisericii Ortodoxe.

Zi de mare sărbătoare pentru pelerinii care au urcat Muntele Ceahlău şi s-au rugat împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan şi Preasfinţitul Părinte Veniamin la Sfânta Liturghie săvârşită cu prilejul hramului Mănăstirii „Schimbarea la Faţă”. Încă de luni seara, o parte dintre credincioşi  s-au adunat la mănăstire, participând şi la slujba Privegherii, şi au dormit peste noapte fie în corturi, fie în încăperile aşezământului monahal.

Neofitul Teofil din Rwanda – Africa a primit Taina Botezului la Mănăstirea Ceahlău: „Este o fire extraordinar de sensibilă şi un băiat cu un mare dar de la Dumnezeu”

Ieri-dimineaţă, înainte de Sfânta Liturghie arhierească, a fost săvârşită Taina Sfântului Botez, unde tânărul catehumen Niyigena Theophile a primit haina cea albă a credinţei ortodoxe, avându-l ca părinte spiritual pe jurnalistul Silviu Andrei Vlădăreanu. În anul 2017, Andrei Vlădăreanu, avocat, jurnalist şi iniţiatorul Fundaţiei umanitare „Love Africa”, s-a împrietenit cu neofitul Theophile după ce s-au întâlnit pe o stradă, din întâmplare. Andrei a observat atunci câteva desene şi portrete excepţionale, realizate de tânărul rwandez fără ustensile speciale. După terminarea studiilor, Theophile a continuat să ţină legătura cu avocatul ploieştean, mergând împreună într-un pelerinaj în Georgia, în anul 2019, la invitaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae de Akhalkalaki şi Kumurdo, care s-a întâlnit cu grupul de tineri africani la Iaşi, în urmă cu doi ani, cu prilejul Întâlnirii Internaţionale a Tinerilor Ortodocşi. În grupul de pelerini s-au aflat doi catehumeni, Joshua din Uganda, care a fost botezat de Mitropolitul Andrei de Gori şi Ateni din Georgia, şi Theophile, cel care a rămas să primească Taina Botezului în România, pe Muntele Ceahlău. „Are o sensibilitate extraordinară, o delicateţe deosebită şi are o smerenie autentică ş…ţ Theophile este o fire extraordinar de sensibilă şi un băiat cu un mare dar de la Dumnezeu şi cred că va reprezenta o punte între Mitropolia Moldovei şi Episcopia de Burundi şi Rwanda”, a declarat Andrei Vlădăreanu, părintele spiritual al lui Theophile.

Rwanda este o mică ţară din centrul Africii. Populaţia de aproximativ 11 milioane de locuitori face ca Rwanda să fie ţara cu cea mai mare densitate a populaţiei de pe tot continentul african. Deşi aflaţi în minoritate, aceştia din urmă sunt cei mai deschişi faţă de religia creştină. Atentă la nevoile lor fizice, dar şi la cele spirituale, Patriarhia Ortodoxă a Alexandriei şi a Întregii Africi a înfiinţat o eparhie pentru tânăra Biserică a lui Hristos din Rwanda, mitropolia fiind păstorită de Mitropolitul Innocentios (Inochentie) Byakatonda. Comunitatea a crescut de la zi la zi, astăzi numărând aproximativ 100.000 de credincioşi.

PS Veniamin: „Această lumină izvora din fiinţa Lui pentru că El este Dumnezeu-Omul”

În timpul chinonicului, Preasfinţitul Părinte Episcop Veniamin le-a vorbit credincioşilor despre starea harică pe care o avea Mântuitorul Hristos pe Muntele Tabor: „Părinţii Bisericii care au vorbit despre Praznicul Schimbării la Faţă au arătat că acest chip de lumină pe care l-au văzut Apostolii este veşmântul pe care îl avea Adam în starea harică înainte de cădere şi pe care îl vom avea toţi cei care am primit botezul în Hristos, toţi cei care ne îmbrăcăm cu harul Duhului Sfânt în această viaţă. Această lumină, acest har şi această stare harică deosebită izvorau din fiinţa Lui, pentru că El este Dumnezeu-Omul, este Cuvântul lui Dumnezeu care s-a întrupat. În cazul sfinţilor, această strălucire este rezultatul sfinţirii vieţii lor, iar în cazul Domnului Hristos, starea şi lumina care izvorau din El, mai puternice decât soarele, acestea izvorau din fiinţa Sa”.

De asemenea, în timpul împărtăşirii credincioşilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a îndemnat mulţimea prezentă să se apropie de Dumnezeu, separându-se de agitaţia lumii: „Credincioşii sunt chemaţi din când în când să se separe de tumultul acestei lumi. În intimitatea locuinţei lor sau mergând în pelerinaj la sfintele biserici, participând la Sfânta Liturghie în parohiile lor, separându-se pentru o clipă de ritmul, uneori infernal, al vieţii de fiecare zi, omul se poate apropia de Dumnezeu. Aflându-se în această stare, omul se poate apropia de Dumnezeu, împlinind în viaţa lui, cu ajutorul harului lui Dumnezeu, ceea ce au trăit şi experimentat sfinţii apostoli şi sfinţii proroci pe Muntele Tabor”.

La final, părintele protosinghel Casian Florea a adăugat un cuvânt de recunoştinţă tuturor celor care s-au adunat şi s-au rugat la hramul mănăstirii: „Prezenţa dumneavoastră în această zi de sărbătoare, a celor veniţi pentru prima dată şi a celor care au poposit aici an de an reprezintă o chemare de la Dumnezeu şi un dar pentru mănăstirea noastră. Totdeauna am considerat că urcarea acestui munte este o nevoinţă în vederea participării la sfintele slujbe, dar şi o biruinţă a neputinţei noastre lăuntrice, care, din nefericire, ne îndeamnă la păcat de multe ori. Aşa cum au urcat Apostolii Petru, Iacob şi Ioan pe Muntele Taborului, alături de Mântuitorul Hristos, primind ca răsplată lumina şi pacea dumnezeiască, la fel a fost şi urcuşul nostru pe Ceahlău – Muntele rugăciunii, unde s-a făcut simţită prezenţa lui Dumnezeu în inima noastră”.

Având hramurile „Schimbarea la Faţă a Mântuitorului” şi „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt”, Mănăstirea Ceahlău este situată la cota 1.800, fiind unul dintre locaşurile monahale de la cele mai mari altitudini din ţară. Sărbătoarea Schimbării la Faţă face în mod tradiţional legătura între sărbătorile dedicate Sfântului Ioan Iacob şi Sfintei Teodora de la Sihla, fiind un prilej de pelerinaj la mănăstirile nemţene pentru numeroşi credincioşi.

 

sursa: Ziarul Lumina

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php