Ziua Învierii

0 446

Duminica este pentru noi, creştinii, Ziua Învierii Domnului. Ea este prima zi a săptămânii şi aminteşte de prima zi a creaţiei, când s-a făcut lumină. Iar tot în zi de duminică, adică în prima zi a rezidirii, ni s-a arătat Lumina Învierii.

Sfintele Evanghelii ne spun că trupul Domnului Iisus Hristos a fost înmormântat în grabă, în ziua de vinerea Sfintelor Pătimiri ale Domnului, iar ritualul ungerii pentru înmormântare, specific iudeilor, nu s-a făcut complet. După legea mozaică, sâmbăta nu era îngăduit să se facă nici o lucrare care presupunea efort fizic, legea iudaică fiind extrem de aspră în această privinţă. Din legea mozaică aflăm că ziua de odihnă lăsată evreilor era sabatul, a şaptea zi din săptămână. Era unul dintre principiile înscrise în Decalog (Ieşire 20, 1-10), observat cu atenţie de cei mai mulţi din rândul poporului israelit. În ziua de odihnă, conform unei pre­scripţii, evreii puteau merge cel mult 2.000 de paşi, care indicau distanţa de la casa lor până la sinagogă, pentru a asculta rugăciunile şi lecturile biblice. De aceea, abia a treia zi, duminică, în prima zi a săptămânii, femeile au mers la mormânt spre a împlini cele cuvenite pentru ungere şi au aflat că Hristos a înviat. Astfel, Ziua Domnului este Ziua Învierii Sale, prima a săptămânii, adică duminica.

Plecând de la relatările Sfinţilor Evanghelişti, Sfântul Atanasie cel Mare vorbeşte despre trecerea de la ziua sâmbetei la Ziua Învierii: `În vremea Vechiului Testament, sâmbetei i se aducea o cinste înaltă. Acum, sub Evanghelie, ziua de odihnă a fost transformată și cinstită ca ziua Învierii Domnului. Înainte, ziua sâmbetei a aparținut pedagogiei și prescripțiilor Legii. Atunci când Însuși Stăpânul a venit și le-a împlinit pe toate pentru noi, tot ceea ce a prefigurat venirea Sa a fost transformat. Vechea zi a sâmbetei a fost ca o lumânare aprinsă în noapte înainte de răsărirea și apariția Soarelui”. Odată cu Învierea Domnului în prima zi a săptămânii aceasta a devenit ziua de serbare pentru creştini, care în fiecare duminică sărbătoresc Învierea lui Hristos.

 

de Pr. Ciprian Florin Apetrei Ziarul Lumina

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php