Conferința „Preoți cu  Crucea în frunte”

0 525

Joi 16 mai în Sibiu Biserica Sfinții Constantin și Elena de pe strada Dima a fost gazda Conferinței cu tema “ Preoți cu  Crucea în frunte  “. Este al treilea an în care se cinstește memoria foștilor deținuți politici și jertfele românești pentru credință și neam  Organizată de Fundația Ion Gavrilă Ogoranu tema s-a bucurat și în acest an de un auditoriu select și conferențiari pe măsură.

După slujba de pomenire a tuturor martirilor, preoți și mireni pentru România Mare și credință strămoșească au  urmat cuvântările . Acestea au  fost  moderate  de ing .  Sorin Olariu  de la filiala locală a Fundației Ogoranu.

Prima expunere    a fosta dl. prof  univ  dr.  Corvin Lupu , care că de obicei prin date și exemple  concrete  a  unor  jertfe   ale preoților români în timpul  celui  de-al  doilea război mondial și în timpul   prigoanelor  carliste și comuniste  a  captat imediat interesul informațional al audienței. Jerfele românești pentru credință și neam sunt numeroase și au povești de mucenicie puțin cunoscute într-o lume a  superficialitatii ca astăzi . Istorici ca dl.  Corvin Lupu de renume în Sibiu și țară , deschid însă teme de  cercetare  care  nu se  supun  corectitudinii politice și abordează în toată profunzimea  ei   jertfele Mișcării Legionare ca principal  factor de lupta anticomunist și profund creștin în România secolului  XX;  dintre   aceste  exemple  au  fost  amintite   cazurile  pr.  Radu  Leonte  arestat în ziua nunții ,  pr.  Ion  Popescu în 1942 la  Cotul  Donului  ce a preferat să fie luat  prizonier decât să nu facă slujba de înmormântare a  unor români morți în lupta și alte  exemple  de  sacrificiu creștin în timpul  prigoanei  carliste în septembrie  1939 a  tineretului român asasinat ca niște câini la răspântia drumurilor.

A  urmat dl.  Coriolan Baciu cu o prezentare riguroasă și amănunțită a  vietii și suferinței pentru  Cristos în închisorile comuniste a  preotului  sibian Nicolae  Grebenea –un marturisitor creștin legionar  ce îndurat 23  de ani de închisoare pentru că și-a  iubit țara.

A  urmat dl.  Sorin  Olariu de la  filiala  FIGO Sibiu  care a prezentat o  biografie a pr. Ion Moța , făuritor al Marii Unirii, și sprijinitor  deosebit al Mișcării Legionare, tatăl eroului  legionar martir  la  Majadahonda Ionel Moța în 13  ianuarie  1937. Faptele  acestui  preot, ziarist și luptător neînfricat al românilor ardeleni din timpul  dualismului  austro-ungar  sunt puțin cunoscute fiind ascunse în ultimii 79 de ani ba de autoritățile antonesciene, ba de comuniști și în ultimii  30 de ani de așa zis democrați care vor să ne scrie  ei  istoria și să demitizeze  eroii  neamului românesc. Nu se poate  vorbi de Marea Unire fără a  pomeni  rolul   pr. Ion Moța și a activități sale ziaristice și propagandistice în România și în SUA , unde a plecat în 1917 ca să facă propagandă în mediile românești pentru participarea românilor din SUA  la războiul din Europa. Desigur s-a amintit și de stralucitul  erou  legionar, fiul preotului  –  Ionel Moța, o minte strălucitoare care așa a înțeles menirea vieții sa moară pentru Cristos, precum și contribuția ziarului Libertatea de la Orăștie in acțiunile Mișcării Legionare.

Ultimul  discurs  a fost  al  prof.univ.dr.  Tiberiu  Costachescu  care   a  prezentat trăsăturile definitorii  ale preotului român , păstrător de credință și obiceiuri,  de   istorie românească vie și educație națională.

Mulțumim pe această cale membriilor și simpatizanților noștrii care au  luat parte la această conferință în special dl. Petrașcu Horia și Bălan Sebastian .

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php