18 aprilie: Sfântul Cuvios Ioan, ucenicul Sfântului Grigorie Decapolitul

1 458

 

Sfântul Cuvios Ioan și-a dorit din tinerețe să urmeze calea pustiei. Într-o zi, el și-a părăsit părinții și a plecat la Sfântul Grigorie Decapolitul, care l-a și călugărit. În timpul luptei împăratului Leon Armeanul (813-820) împotriva sfintelor icoane, au plecat în Bizanț alături de un alt ucenic, și anume, Iosif, făcătorul de cântări, și mergeau prin cetăți îndemnând poporul să cinstească în continuare sfintele icoane.

Sfântul Grigorie a voit să înștiințeze și pe creștinii din Roma despre cele ce se întâmplă în partea de Răsărit și l-a trimis pe Iosif, dar pe drum a fost prins și închis într-o temniță în insula Creta. Între timp, Sfântul Grigorie a trecut la Domnul și a fost îngropat de Sfântul Cuvios Ioan.

La scurt timp a trecut la cele veșnice și Ioan, veghetor fiindu-i Iosif, care se eliberase din temnița din Creta. Iosif a zidit o biserică aproape de Bizanț în cinstea Sfântului Nicolae și a adus aici moaștele celor doi sfinți.

Tot în această zi, Biserica face pomenirea Sfântului Cosma, Episcopul Calcedonului; a Sfântului Mucenic Ioan din Ianina.

sursa:Active News

1 Comment
  1. IO...gerules says

    Cu scuze,putin cunoscator in istoria Bizantului si a Imperiului Roman,intreb unde a fost localizat sau mai sant urme si astazi a Bizantului?Bizantul era o tara sau o cetate,o localitate?Din cate se stie pana acum,cine stie,imperiul Roaman de rasarit a fost supranumit Imperiul Bizantin,cu capitala la Constantinopole.Constantinopolul era Bizantul?Dupa noile descoperiri asa zisul imperiu roman,in antichitate si pana in evul mediu,s-a numit Romania.Chiar Stefan cel Mare,itr-o scrisoare adresata marilor conducatori ai apusului vremii sale spunea ca are nevoe de ajutorul lor,pentruca el s-a luptat singur cu popoarele Romaniei.Mucenicii martiri ai neamului roamanesc,urmasii getilor de aur,pelasgilor,ai tracilor,si-au pus viata zalog intru adevar si credinta in Dumnezeu,in dragostea si calea propovaduita de Domnul Nostru isus Cristos.Ei au fost urmariti din vechime si inca sant si astazi victimile neomenescului intunecat din existenta Planetei Albastre.Dar cum Timpul,element material,este vazut de creatorul lumii in dfesfasurarea lui pe Pamant,acesta arata istoria viitoare a planetei,care nu poate fi lasata pe mainile diabolice ale Satanei.Asta e logica istoriei.Deci se intrevad vremuri senine in viitorul omenirii.Deaceia spiritul omenesc trebue pastrat in curatenie prin credinta nelimitata in Dumnezeu.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php