A murit ultimul luptător din Munţii Banatului, Petru Gherga din Rusca Teregova

0 631

Petru Gherga, din Rusca Teregova, luptător cu arma în mână împotriva regimului bolşevic, instaurat în România prin alegerile falsificate din anul 1946, a încetat din viaţă la vârsta de 90 de ani. Petru Gherga a luptat în munţi împotriva trupelor de securitate şi de jandarmi, alături de alţi zeci de ruscani, care, fie au murit în luptă, fie au fost executaţi sau au murit în puşcăriile comuniste, cum au fost Ion Banda Miilescu, Meilă Ivănescu, Iosif Roescu şi alţii.

În grupurile de partizani din munţi au luptat bănăţeni cu convingeri legionare, liberale, ţărăniste sau, pur şi simplu, militari, dascăli, ţărani, care mai erau convinşi şi de faptul că regimul bolşevic va aduce dezastrul în ţară. Grupurile de partizani s-au organizat şi au luptat în Banat, în anii 1948-50.

Petru Gherga a fost prins şi condamnat la închisoare pe viaţă. Ulterior, pedeapsa i s-a comutat la 25 de ani de puşcărie şi a executat 14 ani de temniţă grea. După eliberarea din închisoare s-a întors la Rusca Teregova, în Munţii Banatului, unde a locuit şi trăit până la sfârşitul vieţii. În anul 1996, Petru Gherga a fost ales consilier judeţean în Caraş-Severin din partea Partidului Naţional Ţărănesc. Anul acesta, în luna iunie, Patru Gherga a fost decorat de către preşedintele Klaus Iohannis, cu Ordinul Serviciu Credincios în Grad de Cavaler.

Înmormântarea va avea loc mâine, joi, 27 septembrie, la ora 12.00, la Rusca Teregova.

 

de Matei Mircioane Argument

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php