100 de adevăruri istorice, explicate de Acad. Ioan-Aurel Pop: Eminescu a fost un român absolut, un român total, care a știut să devină și universal

0 471

Președintele Academiei Române, profesorul Ioan-Aurel Pop, a vorbit despre Mihai Eminescu în cadrul unui nou episod din cadrul seriei 100 de adevăruri istorice despre Marea Unire de la Trinitas TV.

„Eminescu rămâne omul absolut al culturii naționale. În primii 33 de ani, Eminescu a dat măsura unor valori naționale extraordinare.
El n-a devenit simbol național pentru că a decis o instanță, pentru că s-a luat o hotărâre de guvern sau pentru un președinte sau un rege a dat un decret sau pentru că Parlamentul a votat o lege. A devenit simbol național prin propria personalitate și creație. Prin faptul că piedestalul pe care s-a urcat nu a fost construit de alții, ci de el însuși.
În poezia „Doină”, Eminescu îi critică pe unii dintre vecinii noștri, dar nu din xenofobie, ci pentru că stăpânesc părți din pământ românesc. Eminescu a reușit să incumbe toate valorile neamului românesc.
Pentru el, țara era toată acea întindere pe care se vorbea românește.
Eminescu a lăsat o creație excepțională, pe care o citești și te încânți și te descânți în același timp, și nu poți să nu duci mai departe mesajele sale.
Credința noastră și Biserica noastră sunt așezate la temeiurile acestei națiuni. Geniile nu pot fi judecate. Eminescu a fost un asemenea geniu,  un român absolut, un român total, care a știut să devină și universal”, a spus academicianul.
Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php