Românii din inima țării își cheamă frații la protest

1 913

Românii din întreaga țară sunt chemați alături de frații lor din Covasna, Harghita și Mureș la marele protest împotriva adoptării Codului Administrativ, care are loc la București, pe 29 iulie. Protestul este organizat de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș și Asociația Calea Neamului.

Românii din inima țării își cheamă frații la protest

Adunarea se va face în Piața Constituției, la ora 17:00, informează comunicatul de presă al Asociației Calea Neamului.  După câteva scurte alocuțiuni, la ora 18:00, se va porni în marș pe traseul Bulevardul Unirii – PiațaUnirii – Bulevardul I.C.Brătianu – Biserica Sfântul Gheorghe Nou – Piața Universității – Esplanada Statuilor – Bulevardul Regina Elisabeta – Piața Operei – Palatul Cotroceni.
Redăm integral textul comunicatului:
COMUNICAT DE PRESĂ.
Duminică, 29 iulie, românii din inima țării, împreună cu frați din întreaga țară, protestează la București împotriva adoptării Codului Administrativ.
Motto: „Nu noi suntem stăpânii limbii, ci limba e stăpâna noastră” (Mihai Eminescu)
Duminică, 29 iulie, începând cu ora 17, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș și Asociația Calea Neamului organizează un marș de protest împotriva adoptării Legii privind Codul Administrativ al României, conform căreia limba maghiară devine în mod neconstituțional a doua limbă oficială în stat pe o arie ce depășește cu mult județele Covasna, Harghita și Mureș.
Adunarea manifestanților se va face în Piața Constituției, la ora 17. După câteva scurte alocuțiuni, la ora 18 vom porni în marș pe traseul: Bulevardul Unirii – PiațaUnirii – Bulevardul I.C.Brătianu – Biserica Sfântul Gheorghe Nou – Piața Universității – Esplanada Statuilor – Bulevardul Regina Elisabeta – Piața Operei – Palatul Cotroceni, traseul avizat de Primăria Municipiului București.
La Palatul Cotroceni vom solicita președintelui României, Klaus Iohannis, să nu promulge Legea privind Codul administrativ al României, în forma adoptată de Parlament.
Prin eliminarea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne a minorităților naționale în administrația locală, prin asigurarea dreptului de a utiliza limba maternă în instituțiile publice ale administrației publice centrale și reintroducerea cuvântului „etnic” în definiția județului, prin diminuarea rolului prefectului, pentru a numai putea ataca deciziile emise de administrațiile publice locale, Legea privind Codul Administrativ al României nu face altceva decât să reducă aproape de disoluție autoritatea statului român în acele zone ale țăriiî n care populația românească este redusă numeric și să favorizeze obținerea autonomiei teritoriale pe criteriu etnic și formarea unei enclave etnice în inima României. Astfel, românii din județele Covasna, Harghita și parțial Mureș, în care sunt numeric minoritari, nu vor mai avea nicio șansă de supraviețuire. Introducerea limbii maghiare în instituțiile de stat nu face decât să izoleze mai mult cele două comunități, română și maghiară, și să adâncească separatismul în relațiile interetnice.
Considerăm adoptarea Codului Administrativ un act de trădare națională. În Camera Deputaților, care a avut calitate de for decizional, au votat pentru 175 de deputați (136 – PSD, 7 – PNL, 18 – UDMR, 12 – ALDE și 2 de la minorități, http://www.cdep.ro/pls/steno/evot2015.Nominal?idv=20323). În urma acestui fapt, un grup de 50 de parlamentari (deputații PMP și USR, trei deputați PNL și șapte deputați neafiliați politic) a contestat Legea privind Codul Administrativ la Curtea Constituțională, sesizând neconstituționalitatea unor articole ale acesteia.
Promulgarea Legii Codului Administrativ al României în forma adoptată de Parlament va avea consecințe grave pentru România.
Vom reveni în cursul acestei săptămâni cu precizări asupra organizațiilor civice și a personalităților care se alătură organizatorilor acestei ample manifestări pentru apărarea limbii române și a identității naționale românești, dar și cu alte detalii referitoare la desfășurarea manifestării.
Persoană de contact: Mihai Tîrnoveanu, președinte al Asociației Calea Neamului și vicepreședinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, nr telefon: 0722/566606, adresă de email: asociatiacaleaneamului@gmail.com.
1 Comment
 1. clement says

  Protestul trebuie sa vizeze toate limbile vorbite de minoritari.
  Tiganii nu au o limba literara comuna . Dialectele in care se exprima acestia nu sunt studiate in scoli si deci, nu exista persoane abilitate juridic sa traduca texte oficiale si sa reprezinte comunitatilein institutiile de Stat.
  In Europa sunt repertoriate 80 de dialecte, toate neoficiale. Cel mai raspandit dialect este cel rus, kalderash.
  Codul Administrativ este legat de planul de regionalizare a Romaniei la care s-a referit prin ’92-’93 Pierre Moskovich.
  Dagnea a declarat public faptul ca a solicitat experti israelieni pentru intocmirea planului national de cadastru cand se va realiza regionalizarea. Initiativa sa a fost si este sustinuta si de consilierii de taina ai dreptei, printre care se afla si Profesorul Dancu.
  Ati promis ca veti publica lista cu personalitatile care se vor exprima la miting.
  Este de dorit ca la manifestare sa participe si antropologi/filologi specializati in dialectele comunitatii rrome.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php