Jean-Marie Le Pen şi fascinantele sale memorii

0 720

Jean-Marie Le Pen, Mémoires, vol. I, Fils de la nation, Paris, Editions Muller, 2018, 448 pagini.

La sfârşitul lunii februarie 2018, o carte impozantă ca dimensiuni pune pe jar întreaga tabără a « corectitudinii politice » din Franţa. Jean-Marie Le Pen, om politic ce întruchipează de multe decenii idealurile naţionaliste franceze, publică – în sfârşit – primul volum din memoriile sale, mult aşteptate. Intitulat Fils de la nation (Fiu al naţiunii), în format mare şi însumând nu mai puţin de 448 de pagini, acest prim volum se bucură de un succes fantastic. După că mai multe edituri importante îi refuzaseră publicarea, în final mica editură Muller tipăreşte volumul, într-un tiraj de 50.000 de exemplare, care se epuizează încă înainte de a ajunge în librării. Editura scoate imediat alte 50.000 de exemplare, care se vând şi ele într-un ritm alert. Vorbim deci de nu mai puţin de o sută de mii de exemplare tipărite într-o lună !

Adversarii săi sunt paralizaţi. Evident, aceleaşi vechi epitete de « fascist » îi sunt aruncate bătrânului om politic, dar cei care fac spume la gură contra cărţii nu pot face nimic împotriva succesului de librărie, care se vinde « comme des petits pains » cum spun francezii, sau cum zicem noi, ca pâinea caldă.

Căci este cu adevărat o lucrare importanta, o sursă de prima mana pentru istoria contemporană. Născut în 1928, fiu al unui marinar-pescar din orăşelul breton Trinité-sur-Mer, Jean-Marie îşi pierde tatăl în 1942, la vârsta de 14 ani, când micul vas de pescuit al acestuia se sfărâmă şi se scufundă după ce loveşte în largul mării o mină germană.

« Acasă – povesteşte el – nu aveam apă curentă însă ne iubeam familia, ţara şi pe Dumnezeu – şi de asemenea iubeam Bretania, cu insulele şi vasele sale. Învăţătorul şi preotul ne învăţau să le cântăm împreună ».

Jean-Marie Le Pen incepe cu cele mai vechi amintiri ale sale şi merge până in anii ’70, trecând prin Al Doilea Razboi Mondial, războiul din Indochina şi războiul din Algeria.

Cel supranumit « menhirul » nu ezită să descrie minusurile şi erorile grave ale miticului De Gaulle, şi nici să îşi arate admiraţia faţă de atât de hulitul astăzi mareşal Pétain, sau faţă de nu mai puţin hulitul general Franco.

Lucrarea este structurată în patru părţi, « acţiunea » oprindu-se în 1972, o dată cu fondarea Frontului Naţional. Evenimentele ulterioare vor face obiectul unui al doilea volum, aflat acum în lucru.

Jean-Marie Le Pen este un om care a rămas credincios valorilor naţionale şi creştine pe care le-a urmat întreaga viaţă. Militar de carieră, şi-a slujit patria mai întâi urmând cariera armelor, ca ofiţer paraşutist în Legiunea Străină, apoi ca om politic.

Cartea este cumpărată si lăudată de admiratori, vehement atacată de adversari, dar … toata lumea vorbeşte despre ea. In librăriile din Franţa costă 22,90 euro. In Romania nu ştiu daca poate fi găsită, însa am văzut-o pe Ebay şi se pare că poate fi cumpărată şi pe Amazon.

Fără îndoială, ne aflăm în faţa unei lucrări de referinţă pentru oricine este interesat de istoria politică a veacului XX, o carte ce ar merita cu prisosinţă să fie tradusă şi în limba română.

 

 

Daniel Focşa

Istoric

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php