Să aducem un omagiu martirilor Unirii

1 499

 …Să cinstim memoria personalităților neamului românesc, cei mai înflăcărați promotori ai Unirii și care, din păcate, nu mai sunt în viață. Acești eroi, acești martiri ai Unirii au decedat în condiții cel puțin suspecte. Unii în accidente rutiere misterioase, alții subit sau răpuși de cancer. Sistemul sovietic, KGB-ul a avut mare ”grijă” ca  aceste decese să pară firești și nevinovate.

Iată mai jos lista eroilor neamului nostru românesc a căror moarte trezește și astăzi mari semne de întrebare.

Ion și Doina Aldea Teodorovici – interpreți, militanți ai ideii de reunire a Republicii Moldova cu România.

  • deces – în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992
  • cauza – un accident pe pe șoseaua DN2, în zona localităţii Coşereni, maşina în care se aflau cântăreții s-a lovit de un copac de pe marginea drumului. Impactul a fost atât de puternic, încât Doina şi Ion Aldea Teodorovici au murit pe loc

*De-a lungul anilor au existat voci care au spus că moartea artiştilor ar fi fost provocată de promovarea ideii de unitate a Basarabiei cu România.

*Marii artiști au optat pentru revenirea la limba română și grafia latină. Soții Ion și Doina Aldea Teodorovici sunt primii care în anii 90′ au cântat despre limba română, despre poetul neamului nostru, Mihai Eminescu.

*Înmormântarea lui Ion și Doina Aldea Teodorovici a avut loc la 3 noiembrie 1992 la Cimitirul Central din mun. Chișinău. O asemenea mulțime n-a mai fost prezentă de la proclamarea Independenței.

Ion Vatamanu – poet, publicist, om politic, deputat în primul Parlament, semnatar al Declarației de Independență a R. Moldova, unul dintre liderii mişcării de renaştere naţională

  • deces – 9 august 1993
  • cauza – moarte fulgerătoare, se presupune că a fost otrăvit

*Una dintre fiicele sale, cineasta Leontina Vatamanu spune, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, că moartea tatălui său a fost fulgerătoare: Am certitudinea că dacă mai trăiau Ion Vatamanu, Nicolae Costin, Doina şi Ion, Lidia Istrati şi alţi patrioţi adevăraţi, astăzi am fi fost şi noi parte a unei lumi mai civilizate, aşa cum s-a întâmplat cu Ţările Baltice.

*Discursurile sale la diverse întruniri erau convingătoare, argumentate, emoţionante. Vorbea cu drag despre istoria şi tradiţiile neamului, despre libertate şi necesitatea de a lupta pentru valorile naţionale.

 

articol complet pe Elena Robu.md

1 Comment
  1. calin Eugene says

    Basarabia,o lacrima neuscata pe harta tarii..Pana cand,Doamne?

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php