Dodon, suspendat temporar din atribuții

0 432

Curtea Constituțională de la Chișinău a constatat că există circumstanțe care justifică instituirea interimatului funcției de Președinte al Republicii Moldova în cazul numirii ministrului Apărării, acesta urmând să fie numit în funcție prin decret de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, sau de premierul Pavel Filip, relatează presa de peste Prut.

Curtea a decis că refuzul lui Igor Dodon de a semna decretul de numire în funcția de ministru al Apărării a lui Eugen Sturza „constituie o încălcare gravă a obligațiilor și a jurământului depus la învestirea în funcție”.

În aceste condiții, Curtea a decis că președintele se află în imposibilitate temporară de a-și exercita atribuția ceea ce justifică instituirea interimatului funcției, transmite Radio Chișinău.

Site-ul Deschide.MD amintește că Guvernul s-a adresat Curții în legătură cu refuzul președintelui Igor Dodon de a-l desemna pe Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării. Mai mult decât atât președintele l-a propus pe Victor Gaiciuc la această funcție. Dodon a atras atenţia Guvernului și a majorităţii parlamentare că este inutil să insiste asupra candidaturii lui Sturza. Totodată despre Gaiciuc, Dodon a spus că este „profesionist veritabil și o persoană care cunoaște din propria experiență cum se realizează managementul militar și se cultivă patriotismul militarilor”.

Igor Dodon a cerut, prin intermediul reprezentantului său Maxim Lebedinschi, recuzarea judecătorilor Curții Constituționale la examinarea sesizării Guvernului privind declanșarea interimatului funcției de președinte al Republicii Moldova, dar demersul a fost respins.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a subliniat că declanșarea procedurii de constatare a interimatului funcției de președinte al Republicii Moldova nu suspendă mandatul lui Dodon.

„În situația în care Curtea Constituțională va constata că există circumstanțe și este justificată declararea interimatului funcției care urmează să fie exercitată ori de speaker, ori de prim-ministru se referă doar la semnarea decretului privind numirea ministrului Apărării și depunerea jurământului. Nu se referă la alte cazuri și nu se referă la zi, oră, o perioadă de timp sau mandatul general al președintelui Dodon”, a spus Candu.

 

via Cotidianul

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php