Industria farmaceutică, în corzi! În 2016, companiile Big Pharma au sponsorizat cu 50 milioane euro lumea medicală din România. Mese de sute de mii de euro și legături cu clasa politică

0 323
Sponsorizări pe bandă rulantă pentru tot ce înseamnă sistemul sanitar românesc și încregături cu lumea politică. Așa reiese dintr-un  raport al Observatorului Român de Sănătate, citat de publicația europeană Politico, pe baza analizei datelor raportate oficial de industria farmaceutică ca reprezentând sponsorizări acordate medicilor, organizațiilor și instituțiilor publice din sistemul sanitar, scrie Hotnews.ro.
Conform raportului,  un număr semnificativ de medici și organizații care au beneficiat de sponsorizări nu au raportat aceste finanțări, deși erau obligate legal. În 2016, industria farmaceutică a finanțat cu 18,7 milioane Euro evenimente eduaționale și cu aproape 6 milioane Euro deplasări internaționale pentru medici. Destinațiile cele mai frecvente au fost Viena, Londra și Copenhaga.
Același raport subliniază că valoarea totală a sumelor raportate de beneficiari (medici, organizații, spitale) este de 4 ori mai mică decât valoarea totală a sumelor raportate de companiile farmaceutice. Cauzele țin de neglijenta cu care au fost completate raportările sau pur și simplu de absența depunerii rapoartelor.
Observatorul Român de Sănătate dă ca exemplu cazul unui profesor cu grad universitar pentru care companiile farma au raportat sponsorizări in valoare de 44 137 Euro, dar care nu a depus nicio declarație, încălcând astfel articolul 814 din Legea Sănătății.
O altă situatie neobișnuită este o sponsorizare în valoare de 720594 Euro  oferită de o companie farmaceutică unui beneficiar neprecizat, cu adresa în strada Clinicilor, Cluj, care poartă o singura descriere: „mese”.
Publicația europeană Politico aduce în atenție și cazul Asociatiei S.O.S Drepturile Pacientului care a primit în 2016 o sponsorizare de 180 000 de Euro de la compania AbbVie. „Asociația a derulat o campanie pentru a crește testările pentru hepatita C, o boala pentru care AbbVie oferă tratament în Romania”, afirma Politico. „Europarlamentarul român Cristian Bușoi a apărut într-un clip promoțional în 2015 promovând activitatea asociației – autoritatea română a audiovizualului a decis că acest clip nu este permis deoarece îl promovează pe Bușoi ca politician și că este permis doar în perioada campaniilor electorale”, mai spune Politico.
O altă asociație aflată în topul beneficiarilor de sponsorizări din partea companiilor farmaceutice este Fundația Renașterea pentru Educație, Sănatate și Cultură, care a primit în 2016 finanțări în valoare de peste 300.000 de Euro. Fundația este condusă de Mihaela Geoana, soția lui Mircea Geoana.
Spitalele publice și societățile medicale profesionale sunt cei mai importanți beneficiari ai finantarilor din industria farmaceutică. Finanțările sunt însă de tipuri diferite. Spitalele primesc în special finanțari sub formă materială, cum ar fi donații de medicamente, mobilier, echipament medical, etc. De exemplu, Institutul Clinic Fundeni a primit în 2016 finanțări în valoare de 1,6 milioane de Euro.
Societățile medicale profesionale primesc sponsorizări în special pentru evenimente educaționale: Societatea Română de Cardiologie a primit peste 780 000 Euro în 2016.
Observatorul Roman de Sanatate pune la dispozitia publicului un instrument online prin care pot fi vizualizate grafic sursele si structura finantarilor primite individual de medici sau de organizatii si institutiile publice din sistemul medical.
Fenomenul raportarilor incomplete sau imprecise reprezinta 14,26% din totalul raportarilor sponsorizarilor. Observatorul Roman de Sanatate atentionează ca „aceasta situatie ingreuneaza identificarea acelor companii din industrie axate pe finantari pozitive (de exemplu donatii de medicamente, finantari ale unor activitati independente de cercetare, etc] si diferentierea lor de companiile care folosesc sponsorizarile ca mijloc mascat de stimulare a comportamentelor de prescriere a medicamentelor”.
Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php