Președintele Iohannis vrea ca autoritățile să nu-i mai onoreze pe luptătorii din rezistența anticomunistă care „s-au îndepărtat de valorile democratice”. Document INST: Componenta majoră a mișcării de rezistență anticomuniste din România a fost legionară

4 631
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului, în care le cere  autorităților locale și centrale să dea dovadă de „claritate morală” în onorarea celor ce au făcut parte din rezistența anticomunistă sau antifascistă.
„Orice tip de rezistență sau opoziție care s-a îndepărtat însă de valorile democratice și care a îmbrățișat ideologii extreme, care a negat supremația condiției umane și a instituțiilor libertății democratice, luptând împotriva unui totalitarism sub o altă formă de totalitarism și extremism, nu poate fi valorizată. Recunoașterea și omagierea doar a acelor modele care au luptat împotriva totalitarismului de pe poziții democratice reprezintă și un semnal pe care îl transmitem tinerei generații: doar conștientizând ce a fost drept și ce a fost greșit în trecutul recent vom putea construi un viitor prosper pentru țară. Tocmai de aceea este important ca autoritățile centrale și locale să dea dovadă, în numele crezului democratic, de claritate morală în eforturile lor de onorare a celor care au făcut parte din rezistența antifascistă sau anticomunistă”, spune șeful statului în mesaj.
Declarația președintelui vine în contextul discuțiilor legate de onorarea publică a unor personalități condamnate de regimul comunist pentru pozițiile lor anti-comuniste, dar care în același timp au fost acuzate de către Institutul „Elie Wiesel” că au fost legionari sau simpatizanți ai acestora. De alfel, multe personalități care s-au opus comunismului au fost condamnate pentru „activități anti democratice și de schimbare a orânduirii socialiste”.
Dacă sugestia președintelui Iohannis ar fi pusă în practică, majoritatea luptătorilor din rezistența anti-comunistă nu ar putea fi onorați, deoarece, într-un document al Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, organizație de sub egida Academiei Române, se afirmă fără echivoc: „Componenta majoră a mișcării naționale de rezistență anticomuniste din România a fost legionară, realitate ilustrată de procentul major al deținuților politici din perioada 1945-1964, apreciat la 75%”.
Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici și Deportați (AFDFD), declara într-un interviu din 2014, că nu a fost și nu este legionar, dar că toți cei care au luptat împotriva comunismului au împărtășit aceeași soartă.
„De 25 de ani încoace, noi, foștii supraviețuitori ai temnițelor, lagărelor și deportărilor, ne adunăm, o dată pe an, în diferite locuri din țară. Scopul este acela de a ne pomeni și comemora, prin slujbe religioase, morții. Iar acolo, ne strângem reprezentanți ai tuturor culorilor politice, din România.
O să precizez aici doar cele mai importante astfel de locuri: de „Înălțare”, ne întâlnim, întotdeauna, la „Memorialul Sighet”; prima duminică după Sf. Ilie, ne întâlnim la Mănăstirea „Constantin Brâncoveanu”, de la Sâmbăta de Sus – Făgăraș; pe 14 septembrie, întotdeauna, ne întâlnim la mausoleul ridicat de noi, pe Râpa Robilor, de la Aiud; la sfârșitul lunii septembrie, începutul lui octombrie, ne întâlnim la simpozionul de răsunet internațional, intitulat „Experimentul Pitești”, de la Pitești.
Imagine similară
Subliniez – ne întâlnim aici, oameni de toate culorile politice. Nu putem face, în stânga, o slujbă pentru țărăniști, liberali sau oameni fără culoare politică, și dincolo, o alta, pentru legionari. Toate astea se fac în comun, pentru că în comun am stat și noi în temnițele comuniste. În comun am fost flămânziți, bătuți, umiliți”.
4 Comments
 1. Dacul Liber says

  „Componenta majoră a mișcării naționale de rezistență anticomuniste din România a fost legionară, realitate ilustrată de procentul major al deținuților politici din perioada 1945-1964, apreciat la 75%! Aceasta spune totul! In aceste Vremuri intunecate ,avem nevoie de asemenea adevarati Oameni,cu credinta in Dumnezeu ,Neam si Tara ,justitiari,pentru a curati aceasta Tara de gunoaie ,vanzatori si tradatori de Patrie! Din pacate ,majoritatatea romanilor inoculati de pe vremea comunismului cu aceasta imagine ,percep pe luptatorii comunisti legionari ,ca pe banditii din filmele lui Sergiu Nicolaescu ,ca pe niste gangsteri imbracati in piele,ce impuscau la greu pe oameni *nevinovati*,ce agatau in carlige tot felul de …dusmani ai Tarii.Una dintre cele mai mari minciuni ale acestora!
  Onoare tuturor Eroilor Patriei!

 2. Dacul Liber says

  scuze rectific.
  majoritatea romanilor ,si,luptatori anticomunisti legionari.

 3. Dacul Liber says

  http://romanialibera.ro/actualitate/eveniment/iohannis-depune-juramantul–in-parlament-si-preia-functia-de-sef-de-stat–361710
  A început mandatul lui Klaus Iohannis. Traian Băsescu a plecat de la Cotroceni, după 10 ani de mandat. Iohannis: Vreau ca peste 5 ani să se poată spune că România a uimit lumea prin schimbările realizate. GALERIE FOTO
  de Rl online , 21 decembrie 2014 – stire actualizata la ora 13:30, 21 decembrie 2014

  Azi ,maine se împlinesc 3 ani de când marele ficus tacut de la Cotroceni a preluat conducerea.Mai sunt 2 ani si vom vedea ca …..Romania,prin el,a uimit Europa si Lumea intreaga ,prin Nimic!Nu s-a schimbat nimic in bine! Tot mai rau si mai rau este economic,social si militar! Pamantul Patriei vandut!Da,aici are cea mai mare parte din vina comunistii turcitului Ponta!Memoria Eroilor Romani pangaritaPe langa asta ,a acceptat si începutul invaziei hoardelor pagane! Nu mai inteleg cum il mai rabda pamantul!

 4. Dacul Liber says

  Stati asa ca ,ca dinspre partea institutelor antiromanesti ,platiti ,normal,de fraierii de romani,nu se mai aude nimic..!
  Cred ca pregatesc ei ceva ,e prea mare liniste!!! Cine stie,poate ca vor sa ii darame pe incorectii politici Mihai Viteazul si pe Stefan cel Mare ,de pe cai,ca au taiat la greu pe pagani,pe urmasii acestora noi acceptandu-i ca asa zice Europa prin marionete!

  Luati aminte!

  https://youtu.be/9eBJAiTXVGk

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php