Mii de credincioși, pelerini pe drumul Niculei

0 343

Zeci de mii de pelerini din toată țara își îndreaptă în aceste zile pașii spre mănăstirea cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea clujeană Nicula. Unii parcurg sute de kilometrii pe jos pentru a se închina Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, dar și pentru a lua parte la hramul așezământului monahal.

Imagine similară

Și în acest an, echipa Radio Renașterea formată din Paul Siladi, Grigore Sâmboan, Dan Văscu și Emil Metea, o să vă facă părtași la slujbele speciale și la modul în care se desfășoară unul dintre cele mai importante pelerinaje din țară. Din 14 august, de la ora 18:00, toate slujbele oficiate la mănăstire vor fi transmise în direct, pe frecvențele radioului, dar și pe internet. De anul trecut acestea pot fi urmărite și în varianta video, pe site-ul radioului www.radiorenasterea.ro, sau pe pagina de Facebook.

Slujbele speciale dedicate hramului au început astăzi, 13 august 2017, cu Sfânta Liturghie, iar de la ora 18:00, pelerinii au asistat la Cesul al IX, Vecernia și Acatistul Adormirii Maicii Domnului, oficiate pe altarul de vară, iar la final a rostit un cuvânt de învățătură protopopul de Dej, părintele Ionuț Buftea.

De la ora 21:00, credincioșii vor lua parte la slujba Miezonopticii, oficiată de eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, arhim. Teofil Roman. La finalul acestei slujbe, părintele arhimandrit va adresa mulțimii un cuvânt de învățătură, iar credincioșii vor rămâne în rugăciune până mâine dimineață când Sfânta Liturghie va fi săvârșită de exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru.

Mâine seară, în ajunul Adormirii Maicii Domnului, de la ora 18:00, Vecernia și Prodohul închinate praznicului vor fi sărvârșite de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, condus de Înaltpresfințitul Părinte Andrei.

Marţi, 15 august, în ziua hramului, Sfânta Liturghie va fi oficiată de la ora 09:00 DE ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, ÎPS Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, ÎPS Luca, Mitropolit de Zaporozhye şi Melitopol din Ucraina, respectiv PS Emilian Crişanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului, în sobor de preoți și diaconi.

Numeroși credincioși au ajuns încă din acest sfârșit de săptămână la mănăstire. Așezați pe dealul din jurul așezământului monahal, și-au petrecut nopțile sub cerul liber sau și-au instalat corturile, pentru a putea lua parte la toate slujbele oficiate pe altarul de vară. Cei mai mulți o să ajungă mâine, în ajunul praznicului, când este programat și tradiționalul pelerinaj pe jos „La Nicula colo-n deal”, ce are loc de la ora 12:00 din Gherla, până aici sus, la mănăstire, un drum de aproximativ șapte kilometri, ce va fi parcurs în rugăciuni și pricesne, în frunte cu Inaltpreasfințitul Părinte Andrei. După ce ajung în curtea așezământului monahal, oamenii se opresc la bisericuța de lemn, unde rostesc rugăciuni și o parte dintre ei, conform tradiției, o înconjoară în coate și în genunchi de șapte ori. Apoi se alătură șirului lung de oameni ce duce în biserica veche, acolo unde pelerinii pot săruta icoana făcătoare de minuni. Pana la altar, printre rugăciuni, ei își spun unii altora necazurile. Unii vin să ceară ajutor, înă mulți urcă an de an dealul Niculei să-i aducă Maicii Domnului mulțumire pentru că le-a ascultat rugăciunile, titrează Radio Renașterea.

Și în acest an, pelerinii din satele sălăjene au parcurs pe jos drumul spre Mănăstirea Nicula, peste 150 de kilometri. „Norodul”, cum i se spune grupului, a plecat joi dimineaţă, fiind petrecut de oamenii din sat, care le-au urat pelerinilor să ajungă cu bine. Pe drum, pelerinii s-au rugat şi au cântat pricesne, făcând doar popasuri pentru a lua mesele principale ale zilei, mâncând „din traistă bucate de post” sau la gazde. Pelerinii din Derşida și Bobota vor ajunge la Mănăstirea Nicula în cursul serii de duminică.

La Nicula se poate ajunge și cu autobusul, vor fi curse directe Cluj-Napoca-Nicula, dar și cu trenul. Pentru cei ce aleg trenul, în ziua de 15 august, acestea vor fi suplimentate, informează CFR Călători.

 

via NapocaNews

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php