Conferinţă internaţională la Centrul de restaurare şi vizualizare din Craiova „Martiri şi mărturisitori ai dreptei credinţe din perioada 1948-1989”

0 381

Facultatea de Teologie din Craiova a organizat în zilele de joi şi vineri, 8-9 iunie, Simpozionul internaţional cu tema „Martiri şi mărturisitori ai dreptei credinţe din perioada 1948-1989”. Evenimentul a făcut parte din Conferinţa „Politcă. Diplomaţie. Cultură”, organizată de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova.

Dedicat anului omagial 2017, al „martirilor şi mărturisitorilor din temniţele comuniste”, iniţiativa academică a Facultăţii de Teologie din Craiova a adus laolaltă profesori, istorici şi specialişti din ţară şi străinătate. Prezentările referatelor, dezbaterile şi luările de cuvânt au avut loc la Centrul de restaurare, conservare şi vizualizare, din strada Brestei, nr. 24.

„Martiriul nu este o instituţie, ci este o înălţime spirituală a celor credincioşi”

Lucrările simpozionului „Martiri şi mărturisitori ai dreptei credinţe din perioada 1948-1989” s-au desfăşurat în Aula „Nestor Vornicescu” a Centrului, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. În cuvântul de binecuvântare transmis participanţilor, IPS Părinte a evidenţia importanţa temei pentru viaţa Bisericii Ortodoxe. „Mântuitorul Iisus Hristos a spus ucenicilor Săi că cei care vor să trăiască cucernic, sau cei care vor să mărturisească Adevărul, aceia vor fi prigoniţi. Este un lucru ştiut că venirea Cuvântului lui Dumnezeu în lume a separat lumea în două, fără să o risipească. În primul rând a chemat pe toţi cei care vor să moştenească Împărăţia Cerurilor, iar cei care au refuzat aceasta s-au poziţionat pe alte traectorii şi au luat o altă cale, aceea a lumii şi a păcatului. De aceea, Mântuitorul spune că: «pe voi lumea nu vă iubeşte, după cum nici pe Mine nu M-a iubit». Mai aflăm că focul acesta, pe care Mântuitorul l-a adus pe pământ, este însuşit şi aşezat de fiecare dintre oameni într-o parte tainică a sufletului. Prin Sfinţii Apostoli se continuă asuprirea Bisericii, atingând punctul culminant în persecuţiile împăraţilor romani. Care era motivul? Lupta împotriva întunericului, a domniilor şi stăpâniilor acestui veac. De aici se naşte martirul, ca mărurisitor al credinţe, ca persoană care tăieşte credinţa. Nu toţi cei care au fost botezaţi în epoca primară a Bisericii au devenit martiri. Prin urmare, martiriul nu este o instituţie, ci este o înălţime spirituală a celor credincioşi, care au atins anumite etape duhovniceşti”, a spus IPS Părinte. În continuare , Părintele Mitropolit a felicitat pe organizatori pentru iniţiativa academică, adresând îndemnul că „lucrarea mărturisitoare să continuate … întrucât trebuie să luptăm permanent împotriva vrăjmaşilor celor nevăziţi, împotriva patimii şi a păcatului. Trebuie să fim conştienţi de această luptă şi de asemenea trebuie să ne opunem permanent păcatulului, luptând «până la sânge», cum spune Sfântul Apostol Pavel. Înţelegem de aici că trebuie să ne jertfim în aşa fel încât Dumnezeu să primească jertfa noastră şi să ne alăture sfinţilor mucenici. Este bine să ne aducem aminte de aceşti sfinţi, de aceşti luptători şi mărturisitori ai credinţei ortodoxe din temniţele comuniste, pentru ca prin exemplul lor să ne întărim în lupta noastră duhovnicească de astăzi”, a conchis IPS Părinte Irineu.

Tot în deschiderea evenimentului au fost invitaţi să ia cuvântul doi membrii ai Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, Ion Fota şi Augustin Pop, care au vorbit despre experienţele trăite în peroada grea a prigoanei ateiste. „Doar Dumnezeu a fost cel care ne-a ajutat să scăpăm cu viaţă. Atunci, ca şi acum, Biserica şi credinţa sunt singurele valori care pot salva această ţară, care ne pot conduce pe drumul cel bun”, a spus dl. Augustin Pop.

Participanţi de seamă

Printre cei care vor prezenta prelegeri îi amintim: Pr. conf. dr. Octavian Moșin,Universitatea de Stat a Republicii Moldova, cu tema:  „Martiri și mărturisitori basarabeni din a doua jumătate a secolului  al XX-lea”, pr. prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu, Facultatea de Teologie Ortodoxă “Justinian Patriarhul” a Universității din București, pr. conf. dr. Claudiu Cotan, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Ovidius” din Constanța, Cercet. Științ. Dr. Adrian Nicolae Petcu, Consiliul Național pentru Studirea Arhivelor Securității (CNSAS), Pr. Conf. Dr. Marin Cojoc, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din Craiova – „O reevaluare a rezistenței anticomuniste după 1946”, Pr. Conf. Dr.  Nicolae Răzvan Stan, Decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova – „Participarea credincioșilor la jertfa lui Hristos după Pr. Dumitru Stăniloae”, Cercet. Toma Rădulescu – „Un preot care a suferit pentru Hristos: Pr. Florian N. Ionescu (1912-1994) din  Bărăştii de Vede, Județul Olt”, Diac. Dr. Dorin-Demostene Iancu,  Director al Arhivelor Patriarhiei Române, „Sprijinul Mitropolitului Nestor Vornicescu pentru editatea cărților Pr. Dumitru Stăniloae în anii 80”, Cercet. Drd. Ana-Maria Iancu, Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, Un  preot ortodox oltean în închisorile comuniste: Pr Dumitru Ionescu (1905-1971)” etc.

În cadrul sesiunii de joi, 8 iunie, a fost lansată şi lucrarea cu titlul „Patriarhul Iustinian Marina (1948-1977), seminată de pr. Constantin Tudosă. Cartea a fost publicată a nul acesta la Editura Cetatea de Scaun din Târgovişte şi a fost prezentată în cadrul evenimentului de prof. Gheorghe Onişor şi pr. conf. univ. dr. Sergiu Grigore Popescu.

 

Pr. Ioniţă Apostolache

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php