Brâul Maicii Domnului va fi adus la București

0 448

Brâul Maicii Domnului, păstrat la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia, va fi adus, spre închinare, în perioada 18-20 iunie, la Biserica „Sf. Apostol şi Evanghelist Ioan” din Bd-ul. Emil Racoviță, nr. 2, Sector 4.

Brâul Maicii Domnului a fost dăruit în chip minunat apostolului Toma, ca semn al ridicării Preacuratei la cer. Pentru o vreme, brâul sfânt a rămas în Ierusalim şi tot aici s-a întors, datorită împăratului Teodosie cel Mare (379-395), după ce un timp a zăbovit în Cappadocia. Cel care l-a adus la Constantinopol în anul 395 a fost Arcadius, fiul lui Teodosie cel Mare, despre care se spunea că a fost salvat dintr-o furtună de pe mare chiar de către Maica Domnului.

Brâul a fost păstrat în Nea Roma de mai multe biserici: mai întâi în cea a Sfinţilor Apostoli, apoi în ctitoria împărătesei Pulcheria, Vlaherne (până în timpurile lui Iustinian aici s-a aflat la loc de cinstire împreună cu „broboada, acoperământul capului” – de la care vine sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului din 1 octombrie), Chalkopatri (de la anul 565) şi Hagia Sophia. Zoe, soţia lui Leon cel Înţelept (886-912), a fost vindecată de duhuri necurate prin puterea acestui sfânt brâu. În  semn de preţuire şi recunoştinţă, ea l-a cusut cu fir de aur şi l-a reaşezat în racla dăruită de Arcadius (eveniment marcat în calendar la 31 august).

Două părţi mai mici ale brâului au fost dăruite, la 1522, mănăstirii de maici Kato Xenias (din eparhia Volosului, Grecia), bucata cea mai mare fiind păstrată şi astăzi la Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos.

Preţuirea pe care au arătat-o dintotdeauna românii acestui veşmânt al Fecioarei Maria s-a materializat într-un paraclis cu hramul „Brâului Maicii Domnului”, zidit în mănăstirea athonită de binecredinciosul voievod Neagoe Basarab în timpul domniei sale (1512-1521), refăcut apoi, tot cu danii româneşti la 1796, şi înzestrat în veacul al XIX-lea cu o catapeteasmă nouă.

sursa: Basilica.ro

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php