Conducerea Universității din București i-a adresat o scrisoare premierului Ungar, Viktor Orban, căruia îi cere să retragă amendamentul la legea Educației care afectează activitatea Universității Central Europene, finanțată miliardarul George Soros.
Imagini pentru mircea dumitru soros
Semnatarii scrisorii, rectorul Universității din București, profesorul Mircea Dumitru, fost ministru în guvernul Cioloș, și președintele Senatului, profesorul Marian Preda, accentuează rolul major pe care activitatea științifică a Universității Central Europene de la Budapesta, derulată pe parcursul a 25 de ani de existență, l-a avut în dezvoltarea mecanismelor democratice în statele din regiune.

„După căderea comunismului, Universitatea Central Europeană a reprezentat un adevărat reper pentru dezvoltarea democrației în fostul bloc sovietic. Dacă s-a întâmplat ceva substanțial în reinventarea științelor umaniste, acest lucru se datorează, în mare măsură, existenței Universității Central Europene, un jalon al cunoașterii academice și al valorilor democratice”, se arată în scrisoarea adresată premierului Viktor Orban.

„Universitatea din București este recunoscătoare pentru întreaga activitate a CEU și își exprimă solidaritatea față de comunitatea academică a Universității Central Europene de la Budapesta.

Vă solicităm respectuos să reflectați asupra oportunității proiectului legislativ, ale cărui efecte negative vor afecta comunitatea academică internațională, și a retragerii documentului. Vă adresăm rugămintea de a menține integritatea academică, libertatea de gândire și de expresie, și să continuați în sprijinirea dezvoltării cercetării științifice”, se mai spune în scrisoare.

Alin Teodorescu, fost parlamentar PSD și un apropiat al lui Goerge Soros, dezvăluie că Universitatea Central Europeană de la Budapesta ar putea fi mutată în România.  Sociologul crede că Timișoara sau Sibiul ar putea găzdui universitatea.

Alin Teodorescu spune că el este cel care i-a propus lui Soros să înființeze o astfel de universitate în Estul Europei. Inițial, a fost propus orașul Timișoara, dar s-a opus academicianul Mihai Drăgănescu, fost vice-prim-ministru în 1990. Teodorescu și Soros au luat apoi la rând toate țârile din Est, dar au găsit înțelegere doar la Budapesta.