Originile întunecate ale sărbătorii de Sf Valentin

0 342

Influențele anglo saxone au dus la internaționalizarea sărbătoririi în ziua de 14 februarie a fiecărui an a zilei  Sfântului Valentin, zi dedicată iubirii și îndrăgostiților.

Doar că originile acestei sărbători sunt destul de întunecate și sângeroase. În antichitate, în Imperiul Roman, în perioada 13-15 februarie se desfășura festivalul Lupercaliei. În cadrul acestui festival al exceselor bărbații se îmbătau și umblau dezbrăcați. Tot cu această ocazie se sacrificau capre și câini apoi femeile erau biciuite cu intestinele animalelor. Ele considerau că acest obicei le ajuta să devină fertile.

Un alt obicei era ca tinerii să extragă dintr-o urnă bilete cu nume de tinere femei cu care se cuplau pe perioada festivalului devenind o pereche. Dacă cei doi observau că sunt compatibili și se înțeleg, relația se oficializă după încheierea festivalului.

Tot de romani se leagă și numele sărbătorii de astăzi. În secolul al III-lea d.H., împăratul Claudius al II-lea a executat în ziua de 14 februarie, dar în ani diferiți, doi bărbați creștini care purtau numele de Valentin. Biserica Catolică le-a onorat sacrificiul trecându-i în rândul sfinților și stabilind ziua de 14 februarie ca zi de sărbătorire a lor.

În secolul al V-lea d.H., papa Gelasius I a combinat ziua Sfântului Valentin cu festivalul Lupercaliei pentru a face uitate ritualurile păgâne.

Odată cu trecerea anilor această sărbătoare s-a transformat și s-a extins de-a lungul teritoriilor Imperiului Britanic și a Europei Occidentale datorită lucrărilor unor scriitori ca Geoffrey Chaucer și William Shakespeare.

În SUA popularitatea acestei sărbători a explodat la începutul secolului al XIX-a. Se spune că acest lucru se datorează firmei Hallmark care, în anul 1913, a decis să tipărească felicitari speciale dedicate zilei de Sfântul Valentin. De atunci această sărbătoare a crescut de la an la an. În prezent, doar în SUA, populația cheltuie peste 18 miliarde de dolari pe cadouri cu ocazia acestei zile.

 

de Tudor Marincu RostOnline

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php