Guvernul musulman albanez a distrus biserica ortodoxă Sf. Atanasie

5 2.262

Astăzi pe 26 august, 2015, înainte de ivirea zorilor în jurul orelor 4 dimineața, pentru a nu se confrunta locuitorii din Dhermi (Albania), biserica ortodoxă Sfântului Atanasie a fost distrusă în secret și insidios de către forțele de inspecție a construcțiilor aduse din alte zone ale țării.

albanian-Church-destroyed

A fost tragic și ofensator a vedea Sfinta Evanghelie, icoane și obiecte sacre îngropate sub dărâmături. Acest act ne amintește de profanarea la Biserica Sf. Maria din Permet, în cazul în care obiectele sfinte au fost aruncate într-un camion de gunoi.

Această acțiune este o încălcare flagrantă a Legii nr. 10057, 22.01.2009, “Cu privire la ratificarea Acordului între Guvernul Republicii Albania și Biserica Ortodoxă a Albaniei”, articolul 21 / 1,2 în conformitate cu care “Construcții si instalatii care servesc pentru ceremonii și slujbe religioase sunt considerate sacre de către Biserica Ortodoxă Autocefală a Albaniei. Intervenția autorităților de stat este interzisă, cu excepția cazurilor de urgență atunci când este în conformitate cu un ordin de urmărire penală, un titlu judecătoresc, sau în caz de amenințare a unui pericol iminent. 2. Inviolabilitatea spațiului public este garantat de stat. Statul protejează obiecte de cult și zonele religioase, în conformitate cu Legea.

Intervenția a fost făcută fără notificare oficială sau informală prealabilă. Reprezentanții ierarhici ai Bisericii, Protopopul Fr. Pandeli Mitru, Fr. Efthim Bixhili și Fr. Atanasie Kareem cerut o explicații autorităților locale.

De la început, cei care au planificat distrugerea acestui loc sfânt au avut declarații contradictorii și inconsistente. Ei au afirmat că biserica a fost o constructie ilegală recent construită. Cu toate acestea, biserica a fost ridicată de către credincioși în zorii democrației (peste 20 de ani în urmă), în același loc în care biserica veche a fost distrusă de regimul comunist.

Această acțiune are loc într-un moment în care Biserica Ortodoxă Autocefală a Albaniei, împreună cu comunitatea din Sf. Egidios și Biserica Catolică din Albania, se pregatesc în septembrie să organizeze o mare activitate interreligioasă numită “Pacea este întotdeauna posibilă.” Acest lucru este un eveniment istoric pentru Albania. Vor participa 500 de delegați din 30 de comunități religioase diferite din întreaga lume. Astfel de acțiuni întreprinse împotriva Bisericii Ortodoxe Autocefale a Albaniei sunt în opoziție cu spiritul evenimentului și menite să provoace și să denatureze imaginea țării noastre și a poporului albanez.

Biroul de presă
Biserica Ortodoxă Albaneză

5 Comments
 1. ROGER SIBINGO EUTERRA says

  Daca musulmanii din Albania, candva crestini, distrug bisericile crestine, la fel ca cei din Statul Islamic, din Irak, Siria,…etc…cu … fanaticii ce distrug si monumentalele constructii antice,…. omorand copii chiar, femei si barbati crestini……nu trebuie ca sa le permitem la turcii musulmani, ca sa faca cea mai mare moscheie la Bucuresti.
  Daca ei nu au toleranta de ce sa fin noi cei toleranti pana ne pun jugul si hamul religiei lor.

 2. calin eugen says

  Suntem cu tot sufletul alaturi de fratii nostril albanezi!

  1. Sabina B says

   cei ce fac ecumenism… să se pregătească de prăbușiri mult mai mari decât acestea căci pentru uniic a aceștia au fost vorbele Mântuitorilor Care a zis vai de cei prin care smintelile vor veni…. mai bine va fi lor să se lege o piatră de grumazul lor și să se arunce în mare…

   1. Sabina B says

    *pentru unii ca aceștia, Mântuitorului

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php