Republica Moldova, cu un pas mai aproape de NATO

0 376

În toamna acestui an, în Republica Moldova se va deschide un birou al NATO, unde vor activa cinci-şase specialişti, cu scopul de a adapta legislaţia şi documentele militare de planificare şi de restructurare a armatei la standardele Alianţei. Declaraţia aparţine ministrului român al Apărării, Mircea Duşa, care a mai adăugat că România şi R. Moldova vor înfiinţa un batalion mixt, româno-moldovean de menţinere a păcii, reactivând şi comisia bilaterală de apărare.

„Acest birou, unde vor activa specialişti din mai multe state, inclusiv din România, va avea menirea de a pregăti integrarea şi activitatea de restructurare a armatei Republicii Moldova pe standarde NATO”, a menţionat Duşa, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, după o întâlnire avută cu ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Şalaru.

Potrivit Mediafax, odată ce biroul de la Chişinău îşi va începe activitatea, Duşa a afirmat că ar putea apărea speranţa ca în scurt timp Republica Moldova să adere la NATO, obiectivul de bază fiind totuşi, interoperabilitatea armatei moldovene cu cea a NATO.

Cei doi miniştri ai Apărării, au decis reactivarea comisiei mixte de apărare. „Astăzi am hotărât cu domnul ministru să înfiinţăm un batalion mixt româno-moldovean de menţinere a păcii, cu sediul la Iaşi, care să se întâlnească semestrial, o dată în Moldova, o dată în România. Cooperarea bilaterală dintre cele două ministere trebuie să fie una foarte bună pentru a realiza acest deziderat al sprijinirii drumului euro-atlantic al Moldovei”, a punctat ministrul român.

Aflându-se la prima sa vizită la Bucureşti, în calitate de ministru al Apărării, Şalaru a menţionat că Moldova a trecut printr-o „ perioadă de incertitudini politice”, dar într-un final s-a reuşit formarea unei alianţe de guvernare. „Astăzi am făcut un plan de activitate de colaborare pe o perioadă mai lungă decât făceam până acum, de cinci – şase luni, pentru că se schimbau miniştrii foarte des. Sper ca în următorii patru ani să fiu eu partenerul de discuţii şi de negocieri de colaborare cu domnul Duşa”, a subliniat Şalaru.

Aflându-se într-o zonă de incertitudini, Moldova are nevoie „ mai mult decât oricând” de ajutorul României. „Republica Moldova are doi parteneri strategici importanţi, România şi SUA, şi UE, bineînţeles, dar cu România suntem cei mai apropiaţi şi întotdeauna când am avut nevoie statul român ne-a întins o mână de ajutor”, a conchis Anatolie Şalaru.

sursa: Epoch-Times Romania

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php