Lipsurile subminării naţionale

0 369

Din dosarele „subminării economiei” ale lui Vosganian şi Videanu lipsesc doi actori: sindicatul şi patronatul. Să mă explic. Au trecut mulţi ani de când presa promova statul modern cu trei parteneri sociali. Sindicatele, patronatele şi guvernul ar fi trebuit să menţină balanţa pe piaţa muncii.

Dar lucrurile stăteau altfel şi abia acum aflăm. Ne amintim că ani în şir sindicatele din chimie şi petrochimie protestau, trimiteau scrisori deschise guvernelor, făceau mitinguri şi presiuni pentru un preţ preferenţial la gaze pentru industrie. Altfel, spuneau sindicaliştii, se închid uzinele şi îşi pierd locurile de muncă. Unde erau şi ce făceau sindicatele şi sindicaliştii când vedeau că producţia merge la export? Nu vedeau că profituri uriaşe intră în buzunarele lui Ioan Nicolae? Sau vedeau şi îşi luau partea leului? De ce nu au protestat ca îngrăşămintele să fie date agricultorilor români la preţ preferenţial? A fost sau nu o complicitate la mijloc? Câţi lideri sindicali s-au îmbogăţit mai ceva ca miniştrii cu bugete mari? Maşinile de lux şi casele nu puteau fi luate din diurnele externe de reprezentare a muncitorilor. Ce a făcut patronatul? Mai puţin vizibile, patronatele au tocat şi ele bani cu nemiluita, chiar şi din fonduri europene, pentru a-i învăţa pe antreprenorii români să conducă o afacere. Vedem cu toţii ce le-au predat tinerilor afacerişti! Patronatele nu sunt nici ele străine de înţelegerile cu sindicatele şi guvernul, pentru că erau direct interesate să obţină profituri cât mai mari. Despre şpăgile date membrilor guvernului auzim destule şi ne vom minuna în continuare de dimensiunea lor. Episodul gazelor este doar un detaliu în puzzle-ul anchetelor, sunt multe alte domenii. Cert este că nici un partener social nu este străin de elementele care compun dosarul „subminării economiei”. Guvernul Boc a reuşit să neutralizeze sindicatele, dar şi patronatele. Oricum, economia a ajuns pe butuci. Uzinele s-au închis, şomajul şi sărăcia au crescut, liderii sindicali s-au retras la o îmbelşugată pensie, patronatele îşi văd de ale lor, dar şi de procurorii DNA, iar alde Ioan Nicolae au rămas cu banii. Bravos naţiune!

de Gabriela Dinescu  Puterea

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php