Chiar a căzut comunismul?

0 552

Au trecut 25 de ani de la ”căderea comunismului”. Dar oare a ”căzut comunismul”? Practic nu există universitate occidentală și nu există mediu intelectual occidental în care marxismul să nu fie de referință. Nimeni, în Occident, nu vede în ideea comunistă ceva intrisec rău – așa cum vede în nazism.

În fapt toate ideologiile dominante în Occident sunt mai mult sau mai puțin influențate de marxismul cultural, al Școlii de la Frankfurt și al lui Antonio Gramsci (acest Lenin al Vestului).

Și în Est, comunismul a fost complet uitat. Cuvântul ”comunist” a devenit o etichetă peiorativă, foarte utilă în manipulări politice și electorale, in timp ce memoria comunismului este una selectivă.

Mult solicitatul și necesarul proces al comunismului a sfârșit într-o parodie jalnică din care fiecare înțelege ceea ce dorește și ale cărei victime sunt câțiva securiști nonagenari, plimbați pe la tribunale pentru a se arăta că ”se face dreptate”.

Însă generația tânără a României este toată de stânga și bună parte dintre ea tributară- chiar și fără să se prindă- marxismului. E drept, nu marxism-leninismul care fusese (să o recunoaștem) mimat în România comunistă, ci marxismul acesta, mai vestic. Pentru că, nu o să mă satur să o repet, România este o țară occidentală.

O altă întrebare ar fi: ce mai era comunist în România lui 21 decembrie 1989? Exceptând folosirea excesivă a vocabularului marxist leninist: ”socialism”, ”comunism”, ”clasa muncitoare”, etc.. Și cine credea sincer în prostiile alea ideologice?

Acum în schimb se crede….Tot mai multă lume crede în marxism. Și nu doar pentru că e la modă ci și pentru că în afara unui anticomunism de sinecură și lipsit de orice substanță reală- de orice analiză obiectivă, nu a existat nicio punere în discuție cu adevărat serioasă a comunismului.

E drept, avem în România și o situație paradoxală și oarecum amuzantă în care tinerii neomarxiști de descendență gramsciană se cred….de dreapta și votează ”contra comuniștilor”. De Bogdan Duca – ActiveNews

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php