Se strânge laţul! Primele condamnări cu executare în Dosarul Referendumul: “PSD ne-a promis că ne acoperă”

0 567

Fiori reci și nori negri se adună pentru vicepremierul și președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea. În ”Dosarul Referendumul” au fost condamnați primii 2 inculpați pentru fraudă electorală. Conform inclupaților, PSD le-ar fi promis că nu vor păți nimic în instanță, dar se pare că nu a fost așa. Cele 2 condamnări reprezintă o premieră istorică pentru justiția din România, iar pentru oamenii politici ar putea fi semnul că s-a deschis Cutia Pandorei, scrie stiripesurse.ro

Magistraţii au decis ca preşedintele Secţiei de votare nr. 63 din Drobeta-Turnu Severin (Mehedinți), Liviu- Cătălin Bondoc, să execute trei ani de închisoare, iar preşedintele Secţiei de votare nr. 170 din Gîrla Mare (Mehedinți), Dumitru Mirea, să stea după gratii doi ani și șase luni. Cei doi nu mai au voie să facă parte dintr-un birou electoral o perioadă de cinci ani după executarea condamnării, informează EvZ.

Preşedintele Secţiei de votare nr. 70 din Orşova (Mehedinți), Gheorghiţa Burcu, şi unul dintre membrii din Comisie, Manuela Micu, au primit un an și, respectiv, un an și șase luni de închisoare, ambele pedepse cu suspendare. Instanţa a anulat mai multe sute de voturi mobile de pe listele suplimentare aferente urnei de la Drobeta -Turnu Severin (375), Gîrla Mare (127) şi Orşova (49 de voturi). Decizia a fost dată în luna martie, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Craiova, ultima cale de atac.

Potrivit sentinţei, magistraţii au audiat zeci de persoane care au votat în ziua Referendumului, membri şi preşedinţi ai comisiilor de votare. Alte probe relevante: interceptări telefonice în care președinții discutau despre turismul electoral și fraude cu urna mobilă, şi expertize grafoscopice care au dovedit că aceeaşi persoană semna de zeci de ori pe listele suplimentare. Aceste liste erau completate de preşedintele secţiei. Judecătorii au arătat, în cazul lui Liviu-Cătălin Bondoc, că a avut intenţia de a frauda la urne, iar infracţiunea a fost consumată. „Instanța va avea în vedere și numărul mare al persoanelor înscrise în mod nereal în listele electorale, dar şi împrejurarea că prin folosirea infracţiunii s-a urmărit denaturarea rezultatului procesului de votare”, au explicat judecătorii. „De asemenea, instanţa va avea în vedere şi modul insidios de săvârşire a infracţiunii de către inculpat, în sensul că acesta, pentru a-și asigura scăparea în fața răspunderii penale, nu a întocmit personal lista suplimentară în ceea ce priveşte persoanele înscrise în aceasta, ci a acceptat să fie scrisă, potrivit raportului de constatatare tehnico-ştiinţifică, de către o altă persoană din afara biroului electoral. Inculpatul a sperat în acest fel că nu va putea fi tras la răspundere penală şi că, astfel, va reuşi să inducă un dubiu în formarea raţionamentului instanţei”, au motivat magistraţii.

Cel mai mediatizat dosar de fraudare a Referendumului este cel în care a fost trimis în judecată vicepremierul României, Liviu Dragnea, (PSD) și alte 76 de persoane. El este acuzat de DNA că ar fi pus la punct un sistem naţional de influenţă prin care ar fi fraudat votul.

Dragnea ar fi folosit zece metode pentru fraudare a votului, printre care votul multiplu, turismul electoral şi falsificarea de semnături. Următorul termen din procesul lui este pe 3 septembrie 2014. Doi dintre complicii săi au recunoscut faptele şi au făcut mărturisiri complete în faţa judecătorilor Curţii Supreme. Totul pentru a scăpa cu o pedeapsă mai uşoară.

La începutul acestei luni, completul de cinci judecători al Curţii Supreme a decis condamnarea lui Marius și Simona Preduț la câte un an și patru luni închisoare cu suspendare. Cei doi au fost membri ai Secţiei de votare 105 din comuna Bistriţa-Nouă (Olt). Marius a explicat că frauda a fost pusă la cale într- o sală de sport din localitatea Piatra-Olt, unde erau mai mulți lideri USL locali, printre care primarul, viceprimarul și consilierul PSD, Constantin Diță (trimis în judecată în acest dosar). Ei au spus că liderii i-au asigurat că nu vor păţi nimic, deoarece „toată lumea este PSD-istă”.

via Nasul TV

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php