Emil Constantinescu, mărturisire la 10 ani de la aderarea României la NATO: În 1999 am dat rușii afară din țară

0 394

Prezent la Palatul Cotroceni, unde a avut loc aniversarea a 10 ani de când ţara noastră a aderat la NATO, fostul președinte Emil Constantinescu a povestit o întâmplare remarcabilă din iunie 1999, la scurt timp după închierea oficială a războiului din Kosovo. Emil Constantinescu spune că a fost nevoit să ia o decizie extrem de riscantă în timpul mandatului său şi anume aceea de a cere trupelor ruseşti să părăsească spaţiul aerian al României.

 „După ajungerea la un acord între forțele NATO și Rusia, Rusia a întreprins o acțiune militară și până astăzi nelămurită; dacă a fost o acțiune dirijată de șeful statului major al armatei sau cu acceptul președintelui, trupele rusești în Iugoslavia au ocupat aeroportul din Priștina, creându-se astfel o situație foarte complicată. Madeleine Albright spune în memoriile sale că dacă în acest moment ar fi putut ajunge acolo avioanele rusești, conform înțelegerii aprobate de către NATO și Rusia, prin care forțele NATO trebuiau să vină prin Adriatica și rușii survolând România, ceea ce era stabilit prin acest acord”, a povestit fostul președinte al României.

„Am luat atunci hotărârea unipersonală și, fără a cere aprobarea cuiva, de a cere rușilor, de a anula dreptul de survol, invocând o întârziere de 40 de minute a avioanelor, astfel încât, conform acordului, nu trebuia ca două avioane să se afle în spațiul aerian al României. A fost o decizie extrem de riscantă. Ea a fost cuplată cu hotărârea ca uriașul avion rusesc care transporta trupe și arme să fie încadrat de avioanele românești până la ieșirea din țară”, a adăugat Emil Constantinescu.

sursa: Digi24

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php