Der Spiegel: Ministrul german al Finanţelor compară Rusia cu Germania nazistă

0 458
Ministrul german al Finanţelor Wolfgang Schäuble a comparat luni încorporarea Crimeei în Rusia cu anexarea Sudetenland de către Adolf Hitler, potrivit ediţiei online a revistei Der Spiegel, relatează AFP.

„Hitler a folosit deja asemenea metode în Sudetenland”, a declarat Schäuble în faţa a aproximativ 50 de elevi berlinezi care participau la o discuţie despre Europa, potrivit săptămânalului.

Ministrul german al Finanţelor a apreciat că preşedintele rus Vladimir Putin a utilizat aceleaşi argumente ca naziştii, afirmând sus şi tare că vrea să apere ruşii, consideraţi ca fiind ameninţaţi în Ucraina.

În numele unui „pangermanism”, Adolf Hitler a invadat şi anexat, în 1938, Sudetenland, o regiune situată în vestul Cehiei, afirmând că vrea să-i elibereze pe germani de opresiune.

Moscova continuă să repete că alipirea Crimeei la teritoriul său se bazează pe principiul voinţei popoarelor de a dispune de soarta lor, locuitorii acestei peninsule din sudul Ucrainei pronunţându-se masiv în favoarea Moscovei în cursul unui referendum considerat ilegal de către occidentali.

Întrebată într-o conferinţă de presă despre comparaţia cu acţiunile lui Hitler, Angela Merkel a arătat că nu este de acord cu ministrul său.

„Consider alipirea Crimeei un caz unic”, a spus ea într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele senegalez Macky Sall. Ea a repetat că este vorba „foarte clar despre o încălcare a dreptului internaţional”.

Schäuble nu este primul politician care compară acţiunile Rusiei cu ale Germaniei naziste. Recent, fostul secretar de Stat american Hillary Clinton a comparat intervenţia rusă în Ucraina cu invazia nazistă a Europei, în anii ’30, potrivit unui ziar local american.

sursa: Gandul

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php