Mai bine fugarim hotii si incompetentii cu lopata pentru zapada

0 340

deszapezire soldatGuvernul a scos săptămâna trecută Armata la deszăpezit. Soldaţii au primit ordin să pună mâna pe lopeţi şi să sape tranşee prin zăpada care a îngropat sate întregi. Exerciţiul de imagine a generat o veritabilă Daciadă în care datul cu lopata a devenit sport naţional.

Problema exerciţiului de imagine şi deszăpezire naţional la care am asistat este că, dincolo de aparenţe, trădează o situaţie foarte gravă. Armata a fost scoasă la lopată pentru că cei care sunt plătiţi să încheie contracte de deszăpezire nu au fost capabili sau nu au vrut să aleagă firmele care chiar pot să facă acest serviciu, cu utilaje şi soluţii moderne. Este chiar penibil să mobilizezi o ţară întreagă, în anul 2014, pentru a cuzăţa zăpada ca în Evul Mediu, când nu existau maşini şi utilaje. Statul, cu toate administraţiile lui, are grijă să ne jumulească bine prin tot felul de taxe şi impozite.

Plătim taxe de drum, accize în carburanţi, impozite pe maşini şi cu toate acestea, când pică zăpada, suntem chemaţi tot noi să punem mâna pe lopeţi pentru a îndepărta zăpada. Cât timp o facem pentru trotuarul din faţa casei noastre, a blocului sau magazinului, este în regulă şi nu ne strică. Însă, când ajungem să fim nevoiţi să curăţăm mai departe domeniul public pentru că am rămas blocaţi, înseamnă că suntem luaţi de fraieri, pentru că muncim în contul celor pe care tot noi i-am plătit să ne rezolve problema.

Dacă vremea este puţin mai rea, zăpada devine problemă naţională şi scoatem Armata la deszăpezire, cu lopata sau cu utilajele militare. În situaţia asta Armata este fraierită să presteze un serviciu pentru care alţii încasează banii.

Măsurăm eficienţa în efective plimbate prin satele înzăpezite, fără să ne întrebăm şi cât costă toate aceste operaţiuni. Asta pentru că, practic, plătim de două ori acelaşi serviciu. Prima plată este către şmecherii care au prins contracte de deszăpezire şi a doua către Armată, care consumă resurse pentru a face deszăpezirea în locul şmecherilor.

Un guvern de bună credinţă ar trebui acum să ceară verificarea tuturor contractelor de deszăpezire încheiate în toate judeţele cu drumuri si sate blocate, unde au fost nevoite să intervină diverse instituţii ale statului ca Armata sau Jandarmeria. Toate costurile acestor operaţiuni ar trebui să se transforme în prejudiciu adus bugetului de stat şi această pagubă ar trebui recuperată din averile celor care au încheiat contracte de deszăpezire cu firme incapabile să facă acest lucru eficient şi într-o manieră care să evite apariţia unor situaţii de urgenţă.

Armata, Jandarmeria şi toate instituţiile cu care a defilat Guvernul zilele acestea în buletinele de ştiri au fost nevoite să intervină din cauza hoţiei incredibile care se produce în fiecare an prin contractele de deszăpezire. Vorbim de “contracte” care din capul locului nu au ca scop deszăpezirea, ci sunt croite pentru ca nişte şmecheri să poată încasa sume cât mai mari din bugetele locale, judeţene sau cel naţional. Înainte de a ne lăsa atraşi în Daciada deszăpezirii, am face bine să punem mâna pe lopeţi pentru a fugări puţin funcţionarii şi aleşii corupţi şi incompetenţi care încheie contractele de deszăpezire şi ne pun de două ori la plată pentru un serviciu care nu se prestează, de fapt, niciodată. De Malin Bot – Evenimentul Zilei

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php