Traian Băsescu:România este ‘singura țară unde nu există o mișcare organizată sau un partid care să fie îndreptat împotriva evreilor și a minorităților’

2 439

Președintele Traian Băsescu, care a efectuat săptămâna aceasta o vizită în Israel, evocă întărirea relațiilor dintre România și Israel și toleranța românilor față de evrei într-un interviu acordat ziarului israelian Israel Hayom, difuzat vineri în ediția sa online.

PRESĂ: Traian Băsescu: Le vom da înapoi evreilor ce le-au luat comuniștii / Foto: AGERPRES

PRESĂ: Traian Băsescu: Le vom da înapoi evreilor ce le-au luat comuniștii / Foto: AGERPRES

În interviul apărut cu câteva zile înainte de Ziua internațională de comemorare a Holocaustului, șeful statului român apreciază că tinerii dispun de un volum de informații pe această temă la care generațiile mai vârstnice nu au avut acces.

‘Problema noastră ca națiune, în tot ce privește memoria Holocaustului, este mai ales cu generația mai vârstnică și cu siguranță generația mea. Regimul comunist nu a vorbit niciodată despre aceste lucruri’, notează președintele român.

În prezent însă, arată acesta, ‘Holocaustul evreilor este tratat pe larg în manualele din România’. ‘Profesorii noștri merg la Yad Vashem să aprofundeze subiectul și transmit informația tinerilor. De aceea, tinerii din România primesc o mare cantitate de informații, care înainte nu le erau date’, afirmă el.

Șeful statului subliniază, totodată, faptul că România este ‘singura țară unde nu există o mișcare organizată sau un partid care să fie îndreptat împotriva evreilor și a minorităților’. ‘Sunt mândru de această situație pentru că arată toleranța poporului român față de evrei de-a lungul anilor, până în zilele noastre’, declară Băsescu, citat în ziarul evreiesc.

Președintele român amintește, în același interviu, că România și Israelul au relații diplomatice de șase decenii, încă din perioada comunistă, iar aceste relații s-au consolidat de-a lungul anilor, Israelul putând vedea România ca pe un ‘prieten și partener’ în toate aspectele.

‘Firește, toată lumea dorește pacea în Orientul Mijlociu, dar România promite să apere interesele Israelului și drepturile naturale ale Israelului în orice acord de pace, iar acest lucru înseamnă că palestinienii trebuie să recunoască Israelul ca stat evreiesc’, a spus Băsescu.

Președintele României a subliniat în timpul vizitei sale în Teritoriile Palestiniene că țara sa are ‘relații excelente cu lumea arabă, relații credibile, mai ales cu palestinienii’, menționează în context Israel Hayom.

Traian Băsescu notează în interviul acordat ziarului israelian, legat de subiectul restituirii proprietăților confiscate în regimul comunist, că România este ‘singura țară fostă comunistă care face eforturi și dorește restabilirea proprietăților care le-au fost luate oamenilor’.

În același timp, explică președintele, ‘trebuie amintit faptul că nu doar proprietățile evreilor au fost naționalizate, ci ale tuturor românilor’. Dar, precizează el, ‘în pofida dificultăților birocratice, am restituit deja aproape 20% din proprietăți persoanelor îndreptățite și pot să promit că într-un deceniu vom ajunge la 100%’. ‘Oricine poate demonstra că a fost proprietar va primi compensația potrivită’, adaugă el. În cazurile în care retrocedarea proprietății este imposibilă, proprietarul va fi compensat într-unul din cele două moduri posibile — cu bani sau cu un alt teren’, a arătat Băsescu, citat de Israel Hayom.

Președintele evocă pe de altă parte legăturile dintre armata israeliană și cea română, care ‘au fost și rămân excelente’, și salută faptul că procesul de cooperare militară dintre cele două țări ‘nu a avut de suferit ca urmare a catastrofei’ din iulie 2010, când un elicopter Yasur al forțelor aeriene israeliene s-a prăbușit în Munții Carpați, provocând moartea întregului echipaj, format din patru piloți, doi tehnicieni de zbor israelieni și un ofițer român care observa exercițiul de antrenament. Media românești au dat vina pe armata locală pentru dezastru, iar antrenamentele în regiune au încetat pentru multă vreme, menționează ziarul israelian.

Traian Băsescu, după cum notează Israel Hayom, a discutat pe larg despre acel incident pentru prima dată de la producerea lui. România ‘învață de la Israel, cumpără de la acesta echipament militar și soldații noștri combatanți cooperează în toate aspectele’, a afirmat șeful statului. ‘Înțelegem avantajele pe care le are această cooperare specială cu armata israeliană pentru noi și pentru armata noastră și ce putem câștiga de pe urma ei. De aceea este atât de importantă pentru noi’, a adăugat el.

Ziarul israelian amintește totodată de importanta prezență israeliană în lumea civilă a afacerilor care face ca în prezent ebraica să fie a patra limbă cea mai vorbită în România.’Știm că mulți israelieni au găsit teren fertil pentru afaceri în România’, a declarat Băsescu, citat de Israel Hayom.

via Realitatea.net

2 Comments
  1. Iacobini A. says

    sa ne spuna cum e cu denigrarea membrilor din rezistenta anticomunista pe banda rulanta cu scuipatori de profesie marca ellie wiesel si mai discutam

  2. ionut moraru says

    Un evreu dupa ma-sa, Traian Basescu, sluga prin definitia carierei sale si a conformatiei native pupa in circumcizie un alt evreu care conduce lumea jidovitilor din orasul jidanilor Tel Aviv. Mazel tov!

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php