Borboly Csaba acorda autonomie romanilor din nordul judetului Harghita!

0 324

Borboly CsabaAm trait s-o mai auzim si pe asta: Borboly Csaba, in nemarginita lui dragoste pentru romanii din zona de nord a judetului Harghita, le acorda AUTONOMIE!!! Avem deci toate motivele sa credem ca de acum incolo, prin bunavointa lui Borboly Csaba, prin care ,,se va crea un exemplu pozitiv fara precedent in Romania”! si prin care ,,vrem sa dam un exemplu pozitiv intregii societati”!, noi, romanii traitori in cele opt localitati, respectiv doua orase si sase comune, din nordul judetului Harghita, vom trai fericiti!

Nu cu prea mult timp in urma scriam un articol intitulat ,,Borboly Csaba moare de dragul romanilor” (Informatia Harghitei, vineri, 15 noiembrie 2013). Atunci ,,murea” el de dragul romanilor ,,care traiesc in afara tarii, in Ucraina, Serbia si alte tari limitrofe”, pentru ca e vai de capul lor, sunt ai nimanui. In afara de cei din Ungaria, pentru ca acolo, ce mai, e raiul pe pamant, inclusiv pentru romani!

Acum, insa, iata, a venit vremea ca Borboly Csaba sa moara de dragul romanilor din ,,parohia” sa, din Harghita, carora doreste sa le acorde, vor nu vor, o “anume autonomie”, prin care ,,cele doua orase: Toplita si Borsec, precum si comunele: Bilbor, Corbu, Galautas, Sarmas, Subcetate si Tulghes vor avea putere decizionala in ceea ce priveste cultura, invatamantul, agricultura, sanatatea, problemele sociale, religia, turismul, chiar si protejarea monumentelor de arta”.

Anuntul acesta ,,bomba” a fost facut de Borboly Csaba vineri, 3 ianuarie 2013, pentru agentia de presa MTI din Ungaria. Iar dumnealui vrea ca problema sa se rezolve repede, astfel ca ,,dosarul de infiintare a fost deja depus la Tribunalul (a se citi Judecatoria) Toplita, urmand ca sa dobandeasca statut juridic la finele lunii ianuarie a.c.”!

Citind despre aceasta nastrusnica initiativa, m-am gandit ca totusi ea s-o fi luat in urma unei intalniri pe care Borboly Csaba o fi avut-o cu primarii din localitatile respective. Nici pomeneala! Niciunul nu stia nimic! Au ramas cu gurile cascate. Unii au crezut ca e vorba de o gluma. S-au convins insa ca nu este gluma. ,,Astia sunt nebuni”!, a zis unul dintre ei. I-a raspuns altul: ,,Nu sunt nebuni, sunt idioti, fiindca asa se numesc cei cu idei multe, mai ales daca sunt si trasnite”! Insa toti au fost de acord ca asemenea idei, trasnite fiind ele, nu s-au nascut din senin.

O fi sau nu trasnite, ele impun cateva intrebari: pe cei ,,32.000 de suflete de romani, care traiesc pe o suprafata de 1200 de kilometri patrati”, in nordul judetului Harghita, i-a chestionat cineva daca vor sau nu sa fie autonomi?; cine si in numele cui a depus la Judecatoria din Toplita un document prin care se solicita o ,,anume autonomie” pentru acesti romani?; cine vrea sa-i adune cu de-a sila pe romanii nordharghiteni intr-o ,,autonomie” pe care ei nu au cerut-o niciodata?; are dreptul Consiliul Judetean Harghita, in frunte cu Borboly Csaba, sa ia astfel de decizii?; nu cumva o astfel de hotarare este un atribut al statului roman, nu al unui judet? In sfarsit, cum vede Borboly Csaba o ,,anume autonomie” pentru romanii harghiteni, chiar minoritari fiind, in propria lor tara, Romania? Nu cumva este ea o autonomie bazata tot pe criterii etnice, chiar daca este pentru romani? Sunt doar cateva dintre intrebarile la care presedintele Consiliului Judetean Harghita va trebui sa raspunda.

Fiindca, probabil, ideile acestea au fost ,,rumegate” multa vreme. Iar ele au, in mod sigur, o legatura directa cu acea mult ceruta si trambitata autonomie a Tinutului Secuiesc. Nu intamplator Borboly Csaba vorbeste despre un “exemplu pozitiv fara precedent in Romania”, si despre dorinta de a se da ,,un exemplu pozitiv intregii societati”. Este vorba, fara doar si poate, de a se crea un precedent, prin care, dupa cum aprecia un sociolg, ,,maghiarii incearca sa-i obisnuiasca pe romani cu ideea autonomiei la care tanjesc chiar ei”!

Este treaba lor, n-au decat sa tanjeasca, cine stie, poate candva o vor si obtine. Romanii Harghitei nu doresc, in niciun caz, o autonomie pe care Borboly Csaba vrea sa le-o impuna cu forta, chiar daca sunt minoritari in judetul Harghita. Pentru ca si judetul Harghita este un judet al Romaniei, la fel ca toate celelalte 40 de judete. Iar autoritatea statului roman trebuie sa fie impusa pe intregul sau teritoriu national. De Ilie Sandru –Cuvantul liber

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php