Condamnat la 4 ani cu executare în dosarul Zambaccian Adrian Năstase a intrat din nou la închisoare

2 404

Adrian Năstase a intrat din nou la închisoare

                                                                                                                       Foto: cotidianul.ro

Adrian Năstase ajuns din nou după gratii. Fostul premier a fost condamnat luni la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul Zambaccian pentru luare de mită şi la trei ani de închisoare pentru şantaj. Judecătorii au dispus contopirea pedepselor, urmând ca Năstase să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv patru ani de închisoare. Decizia, luată de către completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, este definitivă.

UPDATE Adrian Năstase a ajuns la Penitenciarul Rahova puţin după ora 19.00.

Năstase a plecat în jurul orei 18.00 de acasă pentru a se preda. Năstase, însoțit și de fiul lui cel mare, Andrei, a plecat cu o mașină de la locuința din strada Zambaccian pentru a se preda poliției. Fostul premier nu a făcut nicio declaraţie presei. Năstase a mers la Secţia 2 de Poliţie din Bucureşti, de unde a plecat puțin după ora 18.30. Adrian Năstase a fost transferat la Penitenciarul Rahova unde a fost încarcerat.

UPDATE Prima reacţie a lui Adrian Năstase la condamnarea sa

Adrian Năstase a declarat, luni, la plecarea de la Secţia 2 de Poliţie, că pedeapsa în cazul său este „îngrozitoare”, „extrem de injustă”, fiind „o răzbunare murdară”.

Întrebat cum comentează decizia justiţiei, Năstase a declarat, la ieşirea din Secţia 2 Poliţie, vizibil afectat: „Îngrozitoare, după părerea mea, extrem, extrem de injustă, o răzbunare murdară. Ce pot să spun mai mult?”.

Fostul premier a ieşit din secţia de Poliţie însoţit de politişti, încătuşat, şi s-a urcat într-o maşină, cu care a fost dus la penitenciar.

Năstase va sta la Penitenciarul Rahova, în carantină, timp de 21 de zile, urmând ca, în cel mult o lună, Administraţia Penitenciarelor să îi stabilească regimul şi locul de detenţie.

foto: cotidianul.ro

Achitat la instanţa de fond, condamnat definitiv luni

În primă instanţă, tot la Înalta Curte, fostul lider PSD fusese condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită, infracțiune pentru care acum însă a primit 4 ani de închisoare cu executare.

Luni, judecătorii l-au mai condamnat Adrian Năstase la cinci ani interzicerea unor drepturi, după executarea pedepsei cu închisoarea, respectiv: dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Tot luni, soţia lui Năstase, Dana Năstase, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru „participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală”, instanţa dispunând suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de opt ani.

Totodată judecătorii au decis confiscarea de la soții Năstase a sumei de 1.824.303 lei, iar de la Irina Jianu a sumelor de 80.489 dolari si 5.000 euro, echivalentul în lei.

De asemenea, Adrian Năstase, soţia acestuia şi Irina Jianu vor trebui să plătească câte 20.000 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare.

În acest dosar, fosta șefă a Inspectoratului de Stat în Construcții, Irina Jianu, a primit 4 ani de închisoare pentru spălare de bani în formă continuată şi la doi ani de închisoare pentru participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii, în formă continuată.

Instanţa a contopit pedepsele la care a fost condamnată Jianu, urmând ca aceasta să execute patru ani de închisoare. De asemenea, judecătorii au dispus ca pedeapsă complementară interzicerea unor drepturi civile pe o perioadă de cinci ani după executarea pedepsei cu închisoarea.

Completul de cinci judecători a menţionat că Irina Jianu este arestată în altă cauză.

Irina Paula Jianu execută pedeapsa de şase de închisoare primită în dosarul „Trofeul calităţii”, în iunie 2012, dosar în care Adrian Năstase a făcut mai multe luni de închisoare.

Adrian Năstase a fost acuzat în acest dosar că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004, iar aceste folose constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

La ultimul termen a procesului, Năstase a declara, că numai dacă instanţa ar da o pedeapsă cu spânzurarea, poate că l-ar şoca, arătând că în această cauză au rămas în suspensie o mulţime de lucruri, iar rejudecarea ar fi o soluţie normală.

sursa: Cotidianul.ro

2 Comments
 1. dans says

  cu privire la „serviciile” aduse tarii de catre „Bombonel”, va propun o lista din care sa alegeti:
  – iodarea obligatorie a sarii de masa
  – vinzarea pe nimic a Petromului;
  – vinzarea la pret de nimic a Combinatului SIDEX, inclusiv a activelor sociale ale acestuia
  – cadoul facut firmei Bechtel pe spatele romanilor
  – intretinerea unui vid legislativ pentru a facilita furtul padurilor romanesti;
  – „privatizarea” fondurilor de vinatoare care a condus la decimarea faunei
  – intrarea „in genunchi” in UE, astfel incit avem subventii agricole la o treime fata de ceilalti

  cu tot cu ce a primit de la „matusa ” Tamara, propun ca averea licita sa fie calculata dupa taxele pe care le-a platit statului, iar pentru restul averii nejustificate sa fie propusa confiscarea, inclusiv pentru acele parti transferate membrilor familiei.

  1. laura says

   @dans, la lista dvs adaugati si legalizarea masoneriei in 2003.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php