Incidente între jandarmi şi protestatarii anti-RMGC în centrul Capitalei

0 388

rosiamontana Cateva informatii pentru cei care nu prea inteleg cazul Rosia Montana

Incidente în centrul Bucureştiului, la a 12-a săptămână de proteste împotriva proiectului Roşia Montană. Opozanţii proiectului minier au blocat circulaţia pe mai multe bulevarde din centrul Capitalei şi s-au împins cu jandarmii, atunci când au încercat să ajungă la Parlament. Spre finalul mitingului, jandarmii au trecut la legitimarea unor protestatari, care probabil se vor alege cu amenzi.

Opozanţii proiectului minier de la Roşia Montană au ieşit din nou în stradă duminică seara, pentru a 12-a săptămână consecutiv, atât în Bucureşti, cât şi în Cluj-Napoca sau Oradea.

Protestatarii se tem că proiectul ar putea fi adoptat tacit de Parlamentul României, cu toate că a primit un aviz negativ de la comisia specială.

Proiectul minier de la Roşia Montană nu a fost retras încă din dezbaterea Parlamentului şi, cred manifestanţii din stradă, ar putea fi adoptat tacit de către Senat peste 10 zile, deşi comisia specială a dat un aviz negativ.

Cel puţin o mie de oameni au ieşit în stradă în Bucureşti. Ciocnirile au avut loc în momentul în care protestatarii au încercat să se apropie de Palatul Parlamentului, iar jandarmii i-au împiedicat. Î

După ce mai multe bulevarde au fost blocate succesiv, iar circulaţia rutieră a fost perturbată, jandarmii au trecut la legitimarea protestatarilor pe o străduţă din zona Parcului Cişmigiu. Nu i-au mai lăsat să plece, până ce nu i-au legitimat, unul câte unul. Cei legitimaţi se vor alege cel mai probabil, cu amenzi.

Opozanţii proiectului minier de la Roşia Montană şi-au dat întâlnire şi luni, 18 noiembrie, ora 18,30, în Piaţa Constituţiei, pentru a atrage atenţia parlamentarilor cu privire la revendicările lor.

UPDATE 21,15. Jandarmii i-au oprit pe protestatari în zona Parcului Cişmigiu şi le-au cerut să se legitimeze

Jandarmii au oprit marşul pe Bulevardul Regina Elisabeta, în zona Parcului Cişmigiu, le-au spus protestatarilor că participă la o adunare publică nedeclarată, că au încălcat în mod repetat normele legale şi le-au cerut să pregătească actele de identitate pentru a se legitima.

Protestatarii le-au spus jandarmilor că sunt penibili, că i-au oprit abuziv şi că le sunt încălcate drepturile, scandând „Jandarmeria apără hoţia” şi „Libertate”. În timp ce jandamii se pregăteau să îi legitimeze, manifestanţii au ascultat melodia „Don’t worry, be happy”.

Strada Elie Radu, pe care au mers protestatarii spre Bulevardul Regina Elisabeta, a fost blocată de forţele de ordine în ambele capete.

Circulaţia pe Bulevardul Regina Elisabeta a fost reluată, în zonă fiind echipaje de poliţie şi maşini de intervenţie ale Jandarmeriei.
La ora transmiterii acestei ştiri, jandarmii îi legitimează pe protestatarii aflaţi în zona Parcului Cişmigiu şi pe trotuarele de pe Bulevardul Regina Elisabeta.

UPDATE 20,45. Protestatarii au eliberat carosabilul la Unirii şi continuă marşul în centrul Capitalei

Protestatarii au eliberat carosabilul la intersecţia de la Unirii şi continuă marşul pe străzile din centrul Capitalei, scandând „Roşia, Roşia, vine revoluţia”.

Manifestanţii au plecat de la Unirii, după ce au blocat intersecţia aproximativ 15 minute, şi au mers mai întâi pe trotuarele de pe bulevardul I.C. Brătianu.

Ulterior, protestatarii au intrat pe străzile din Centrul Istoric, pentru a ajunge în Calea Victoriei. Circulaţia pe Calea Victoriei a fost blocată de protestatari, aceştia scandând „Roşia, Roşia, vine revoluţia”, „Jos guvernul trădător” şi „Jos Băsescu, Ponta şi Antonescu”.

Jandarmii au format un cordon la intersecţia Bulevardului Regina Elisabeta cu Calea Victoriei. Protestatarii au încercat să iasă pe Bulevardul Regina Elisabeta mergând prin strada Eforie, însă şi aici au găsit cordoane de jandarmi, astfel că au continuat marşul pe strada Brezoianu, apoi pe strada Anghel Saligny, de unde au ieşit în Splaiul Indepdenţei.

Ulterior, protestatarii au intrat pe strada din zona fostului sediul al Primăriei Capitalei, ieşind pe Bulevardul Regina Elisabeta, unde au blocat circulaţia pe ambele sensuri, în zona Parcului Cişmigiu.

UPDATE 20,30. Protestul anti-Roşia Montană de la Cluj s-a terminat în faţa Primăriei

Protestul faţă de proiectul minier de la Roşia Montană s-a încheiat, la Cluj, în jurul orei 20.20, în faţa Primăriei Cluj-Napoca, la finalul unui marş care a pornit din Piaţa Unirii şi a trecut pe la Prefectura Cluj, la care au participat peste cinci sute de persoane.

După ce au protestat în faţa Prefecturii Cluj, manifestanţii au mers la Primăria Cluj-Napoca, unde mai mulţi s-au aşezat pe carosabil, transmite corespondentul Mediafax.

Ei au scandat „Moşna – Roşia, vine Revoluţia”, „Refuz, rezist, nu vreau gaze de şist”, „Jos Guvernul”, „Solidaritate” şi „Guvernul trădării, a pus capăt răbdării”. Traficul în faţa Primăriei Cluj-Napoca nu a fost blocat.

UPDATE, ora 20,15. Protestatarii din Capitală continuă marşul din Piaţa Constituţiei, blocând Bulevardul Unirii

Protestatarii din Capitală au eliberat circulaţia pe Bulevardul Libertăţii şi continuă marşul din Piaţa Constituţiei, blocând Bulevardul Unirii.

Jandarmii au încercat să îi oprească pe protestatari în parcarea din Piaţa Constituţiei, însă din Bulevardul Libertăţii aceştia au intrat pe Bulevardul Unirii, continând să meargă în marş.

UPDATE, ora 19.55. Protestatarii au ajuns în Piaţa Constituţiei şi au blocat Bulevardul Libertăţii

Protestatarii care au plecat, duminică seara, de la Universitate au ajuns în Piaţa Constituţiei şi au blocat Bulevardul Libertăţii, după ce jandarmii nu au reuşit să îi oprească să ocupe carosabilul.

Jandarmii au făcut un cordon pe carosabil, la intersecţia bulevardelor Naţiunile Unite şi Libertăţii, pentru a-i împiedica pe protestatari să ajungă în Piaţa Cosntituţiei.

Protestatarii i-au ocolit însă pe jandarmi, pe trotuare, şi au continuat să meargă spre Piaţa Constituţiei, blocând Bulevardul Libertăţii.

Jandarmii i-au somat să elibereze strada, pentru că participă la o adunare publică neautorizată.

UPDATE, ora 19,45. Protestatarii de la Universitate au plecat spre Parlament, pe străzile din Centrul Istoric

Protestatarii care se opun proiectului minier Roşia Montană au plecat de la Universitate spre Parlament, aceştia mergând în grupuri pe străzile din Centrul Istoric, după ce au fost opriţi de jandarmi să iasă pe Bulevardul Brătianu.

Manifestanţii care protestau la Universitate, în zona statuilor, au încercat să plece în marş, în jurul orei 19.15, spre Parlament, pe Bulevardul I.C. Brătianu. Aceştia au fost însă opriţi, la intersecţia cu strada Ion Ghica, de un cordon de jandarmi.

Protestatarii au intrat pe străzile din Centrul Istoric şi se îndreaptă spre Palatul Parlamentului, scandând „Uniţi, salvăm toată România” şi Ieşiţi din casă, dacă vă pasă”.

Unii dintre protestatari au blocat circulaţia când au ajuns în zona Splaiul Unirii, pe sensul spre Palatul Parlamentului. Ulterior manifestanţii au blocat şi Bulevardul. Naţiunile Unite, pe ambele sensuri.

UPDATE. Numărul manifestanţilor din Cluj-Napoca ă a depăşit 500, o parte a centrului este blocată

Numărul manifestanţilor care protestează la Cluj-Napoca faţă de proiectul minier de la Roşia Montană a depăşit cinci sute, ei ajungând în faţa Prefecturii, unde mai multe persoane stau aşezate pe carosabil şi blochează circulaţia dinspre centru spre cartierele Mănăştur şi Grigorescu.

Aproximativ 200 de persoane au venit, în a 12-a duminică de proteste faţă de proiectul de la Roşia Montană, în zona statuilor de la Universitate, unde au afişat bannere cu mesaje împotriva exploatărilor miniere cu cianuri şi a gazelor de şist.

Oamenii care au venit să protesteze la Universitate au afişat bannere pe care scrie „Inima de la Pungeşti bate şi la Bucureşti”, „Stop gazelor de şist. Fracturarea hidraulică nu se mai vindecă”, „Băse, Ponta şi ai lor să se ascundă sub covor”, „Până aici!”, „Fracturarea are ca finalitate criza globală a apei”, „Cianura şi cu şistu, cadouri de la prim-ministru”, „Naiba să vă ia de hoţi, căci ne-am sătura de toţi.

Unii dintre protestatari se adresează celorlalţi, iar în pauza dintre discursuri se scandează „Uniţi, salvăm Roşia Montană” şi „Uniţi, salvăm toată România”.

Ca şi săptămâna trecută, în zona de protest de la Unviesitate a fost amenajat „Punctul cultural”, unde sunt expuse fotografii realizate la Roşia Montană, cărţi, broşuri şi albume cu obiective din zonă.

Într-un alt punct din zona de protest a fost amplasată o spânzurătoare improvizată, în vârful căreia este pus un porc făcut din hârtie, pe care scrie „Democracy is a lie”, sub acesta este un banner cu harta României, lângă care scrie „Toleranţă zero pentru vânzarea pământului la străini”.

Zeci de biciclişti sunt prezenţi, ca în fiecare duminică, şi la acest protest. Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

La protestele din celelalte duminici au fost organizate marşuri pe mai multe străzi din Capitală, încheiate la Universitate, la care au participat mii de persoane. De asemenea, opozanţii proiectului minier de la Roşia Montană au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului, la Cotroceni, Televiziunea Română şi Direcţia Naţională Anticorupţie.

În 10 noiembrie, a 11-a duminică de protest, manifestanţii nu au mai mers în marş prin Capitală, ci au organizat în zona statuilor de la Universitate diverse manifestări artistice, incluzând un spaţiu de joacă pentru copii, un atelier de creat bannere, o expoziţie de fotografie şi muzică la instrumente improvizate.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Manifestanţii cer interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, includerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, dar şi interzicerea explorărilor şi exploatărilor gazelor de şist.

200 de protestatari împotriva proiectului Roşia Montană şi la Cluj-Napoca

Aproximativ două sute de persoane protestează, duminică seară, la Cluj-Napoca, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, manifestanţii scandând ” Uniţi salvăm Roşia Montană”, „Demisia” şi „Jos Guvernul”, transmite corespondentul Mediafax.

Protestatarii s-au adunat, duminică, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având pancarte cu mesaje precum: „Vrem stat de drept, nu stat inept”, „Viitorul Roşiei Montane egal Viitorul României” şi „Urmaşii vor întreba, ce faceţi cu Roşia?”.

Oamenii scandează „Uniţi salvăm Roţia Montană”, „Demisia” şi „Jos Guvernul”.

Întrebat de ce mai protestează acum, după ce Comisia parlamentară specială a respins proiectul Guvernului pentru exploatarea minieră de la Roşia Montană, unul dintre protestatari, Cornel Vâlcu, a declarat că manifestanţii cer includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO, interzicerea cianurilor în minerit şi demisia unor miniştri precum Daniel Barbu, Rovana Plumb şi Dan Şova.

Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară au avut loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Luni, Comisia parlamentară specială a respins cu 17 voturi „pentru” şi două abţineri proiectul Guvernului pentru exploatarea minieră de la Roşia Montană.

Liderul PNL Crin Antonescu anunţa, luni, după şedinţa USL, că se va da raport de respingere la proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană. Crin Antonescu afirma că, în şedinţa USL, s-a ajuns la consens în acest sens.

Premierul Victor Ponta spunea, tot luni, după şedinţa USL în care s-a decis ca proiectul de lege transmis de Guvern să fie respins de către Comisia parlamentară specială, că proiectul minier de la Roşia Montană se va face în baza Legii cadru care urmează a fi elaborată de Legislativ.

La rândul său, ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara, miercuri, că instituţia pe care o conduce va pune în practică decizia Parlamentului în ceea ce priveşte proiectul Roşia Montană, iar întrebată dacă ministerul are baze legale să oprească procedura de emitere a acordului de mediu, a răspuns că va analiza.

sursa : Realitatea.net

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php