Ştefan Marincea: Eu nu îmi voi trăda niciodată ţara

0 474

 stefan-marincea-directorul-institutului-geologic-al-romaniei-a-fost-demis-105685-1

Ştefan Marincea, seful Institutului Geologic Român, a fost demis miercuri printr-o hârtie de la minister trimisa prin fax si semnată, nu se stie exact de cine, posibil Mihnea Costoiu ori Remus Pricopie.

Pe marginea motivului de demitere s-a speculat intens dupa aflarea informatiei cu privire la demitere si a manierei in care a fost facuta.

S-a vorbit initial despre folosirea de catre Ştefan Marincea a unor documente clasificate, lucru infirmat insa de acesta, in conditiile in care seful Institutului Geologic Român are un litigiu cu Ministerul Educaţiei situatie  in care acest motiv nu poate fi folosit.

Demiterea a fost pusa apoi in legatura cu poziţia sa fermă împotriva proiectului Roşia Montană.

„Cred că aici declaraţiile mele ar fi putut să deranjeze”, a spus Marincea.

În calitate de director general al IGR, Ştefan Marincea a fost audiat, pe 8 octombrie, la Comisia specială pentru proiectul de la Roşia Montană din Parlament.

Marincea a criticat ferm proiectul de exploatare minieră in cadrul audierilor, afirmand, printre altele, ca acesta „nu este în avantajul statului român”.

Marincea a clarificat atunci si situatia avizului dat de Institutul Geologic Român pentru acest proiect. Semnatura favorabuila a fost data, a spus Marincea, când institutul era condus de un alt director general.

„E un fals grosolan, e o situaţie penală din partea fostului director general. Parchetul s-a autosesizat”, a precizat Marincea.

„Susţin cu argumente ştiinţifice că modul de prezentare a analizelor de către companie este viciat. Nu este un organism al statului român care să verifice aceste analize. (…) S-a vorbit de absenţa faliilor, un predecesor al meu care a semnat că nu există falie. În trei hărţi ale companiei sunt burduşite de falii. Am freatic şi falii, nu pot să pun deşeuri periculoase”, a mai declarat Marincea la comisie.

Ştefan Marincea a declarat că va ataca în instanţă demiterea si ca nu isi va trada niciodata tara.

“Îmi afectează grav probitatea profesională, este o formulă de a mă face să nu mai am acces la anumite documente. Eu nu îmi voi trăda niciodată ţara”, a declarat Marincea pentru realitatea.net.

Dupa toate controversele aparute miercuri referitoare la demiterea lui Ştefan Marincea, seful Institutului Geologic Român, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a transmis un comunicat.

In document se spune ca Marincea a fost schimbat din cauza „modului defectuos în care a gestionat şi a comunicat public rezultatele cercetărilor” privind cutremurele din Galaţi.

„Deşi a făcut parte din comisia multidisciplinară constituită pentru a analiza cauzele cutremurelor care se produc în judeţul Galaţi, şi, deşi se decisese ca toate concluziile să fie comunicate în interior pentru a se formula un punct de vedere unitar, pe baza tuturor informaţiilor, domnul Marincea a decis să prezinte public rezultate parţiale, înainte de validarea şi discutarea lor în cadrul comisiei”, se arată în comunicatul MEN.

Ministerul apreciază că „maniera neprofesionistă, dominată de ipoteze şi incertitudini”, în care fostul director IGR a transmis public concluzii cu privire la acest fenomen, „a fost de natură să genereze panică la nivelul populaţiei şi să întreţină sentimentul de teamă şi incertitudine al locuitorilor din zona respectivă”.

In zona Galaţi s-au produs, din 23 septembrie, peste 260 de cutremure, dintre care peste 30 au avut magnitudini de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cele mai puternice au avut 3,9 grade şi s-au produs în 29 şi 30 septembrie şi în 4 octombrie.

Institutul Geologic al României a publicat pe site un „punct de vedere preliminar privind situaţia deosebită semnalată în zona Izvoarele”.

„Cauzele posibile ale fenomenului de instabilitate a terenului din zona Izvoarele-Slobozia Conachi pot fi naturale sau antropice. Cele naturale sunt asociate direct amplasării acestor localităţi peste pachete de depozite predominant neconsolidate (nisipuri şi pietrişuri) (…). Dintre cauzele antropice se pot invoca posibile fenomene de tasare difereţiată a terenurilor, datorate exploatării de petrol şi gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenţa pe care se află amplasate şi localităţile Izvoarele şi Slobozia Conachi. Activitatea veche de exploatare pe această structură cît şi actualele sonde de extracţie amplasate spre est, în zona localităţilor Negrea şi Schela pot fi avute în vedere cauze antropice de modificare a suprafeţei terenului”, se arată în documentul citat.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php