Şova, despre exproprierile de la Roşia Montană: „E neimportant dacă le face RMGC sau nu”

1 431

dan-sova-dan-s-o-va-lua-ministrul-marilor-corporatiiMinistrul Marilor Proiecte, Dan Şova, aflat pentru a doua oară în faţa comisiei speciale pentru Roşia Montană, a declarat că problema exproprierilor de către RMGC este mai utilă decât dacă ar face-o integral statul român pentru că „e mai rapidă” această modalitate.

Prevederile referitoare la schimbarea regimului exproprierilor a fost considerată neconstituţională de Ministerul Justiţiei, în observaţiile asupra proiectului de lege privind exploatarea de la Roşia Montană.

„Sarcina lor este să plătească ce ar trebui să plătească statul român, dar strict administrativ. Exproprierea se face tot prin hotărâre de Guvern. Dar poate Ministerul de Finanţe să se ocupe de asta cu atâta celeritate cum pot ei? Nu poate. E neimportant pentru proiect dacă exproprierea o face sau nu Roşia Montană. Se pare că administrativ se mişcă mai bine decât administraţia publică. Dacă cineva doreşte să preia aceste atribuţii ale statului gratis şi să le facă, totul sub controlul statului român, eu nu văd niciun motiv să nu o facă. Dacă eu ar trebui să stau acum după Ministerul de Finanţe să expropriez, eu nu m-aş încadra în timp, aş ajunge în 2025. Ei, eu vă garantez că le-aş face în trei luni pentru că am posibilitatea să le fac”, a declarat Şova, în timpul şedinţei.

Totodată întrebat de senatorul PNL Dian Popescu dacă nu cumva prin adoptarea acestui proiect de lege se va crea un precedent şi alte companii vor cere aceleaşi drepturi ca RMGC, companii precum OMV sau Rompetrol, ministrul Marilor Proiecte a infirmat acest lucru.

„Nu se va crea un precedent pentru că sunt mai mult mai mult de 20 de cazuri înainte.  Simplul fapt că e proiect minier, e de interes public naţional, potrivit legii. Fără a-l declara de interes public naţional deosebit, nu putem face iazul de decantare. Nu este un regim aparte pe care îl dăm. Exproprierile nu au fost concepute ca o facilitate pentru ei, ci tot pentru noi”, a adăugat Şova.

Mai mult, acesta a precizat că dacă ar trebui să voteze acest acord fără proiectul de lege ataşat, s-ar pronunţa împotrivă.

„Dacă m-ar pune cineva să votez proiectul fără această lege, aş vota împotrivă fără niciun fel de discuţii, pentru că licenţa de exploatare a fost emisă nu în interesele statului. Legea a fost depusă tocmai pentru a îndrepta aceste lucruri”, a mai spus el.

de pe gandul.info

1 Comment
  1. ionut says

    Mi-e scarba de clasa politica.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php