Fost ministru comunist croat, acuzat de asasinarea „fasciștilor”

0 653
Fost ministru croat, acuzat de asasinate în al Doilea Razboi Mondial

Primul ministru de Interne al Croatiei din perioada de dupa declararea independentei a fost acuzat oficial acuzat marti de uciderea mai multor civili la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Josip Boljkovac, in varsta de 93 de ani, este suspectat ca a ordonat arestarea si uciderea a 21 de civili pe vremea cand era un responsabil de grad inalt in cadrul serviciului secret (OZNA) al partizanilor comunisti, scrie Global Post citand AFP.

Civilii proveneau din zona Duga Resa, aflata in estul Zagrebului, si au fost acuzati de colaborare cu regimul Ustasilor aflat la conducere in Croatia in perioada razboiului, miscare aliata cu Germania nazista. Ei au fost arestati si ucisi in mai si iunie 1945, au aratat procurorii.

In 2011, Boljkovac a fost arestat timp de o luna si plasat in detentie provizorie, pentru efectuarea de cercetari in cadrul anchetei. La vremea respectiva el a negat toate acuzatiile. Boljkovac a fost primul ministru de Interne al Croatiei dupa independenta si membru al principalului partid de opozitie, HDZ.

Acuzarea sa este prima de acest fel din fosta republica iugoslava, care si-a obtinut independenta in 1991.

| de pe NapocaNews

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

css.php